Διάσκεψη για τη Λιβύη: Το κείμενο συμπερασμάτων

Τη συμφωνία του Λιβυκού Μηχανισμού Κατάπαυσης του Πυρός σε ένα σχέδιο παρακολούθησης της αποχώρησης όλων των μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από τη χώρα ζητά στο κείμενο συμπερασμάτων της η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Στο ίδιο κείμενο επιβεβαιώνεται ο πλήρης σεβασμός και η προσήλωση της διάσκεψης στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της χώρας.

«Τα συμπεράσματα αυτής της διάσκεψης ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του λιβυκού λαού για την ταυτόχρονη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών και να επιτραπεί η συμμετοχή όλων των κομμάτων και να γίνουν πλήρως αποδεκτά τα αποτελέσματα των εκλογών» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Λιβύης.

Ειδική αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας και της Ρωσίας έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Τουρκία και η Ρωσία πρέπει επίσης να αποσύρουν χωρίς καθυστέρηση τους μισθοφόρους τους και τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, των οποίων η παρουσία απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και ολόκληρης της περιοχής».

Στην αφόρητη κατάσταση που δημιουργούν οι συνεχείς αφίξεις μεταναστών από τη Λιβύη αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

«Αυτές οι συνεχείς αφίξεις στις ιταλικές ακτές κάνουν την κατάσταση ανυπόφορη. Για αυτό και η ΕΕ πρέπει να βρει μια συμφωνία σε αυτό το μέτωπο και εμείς οι ίδιοι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στη Λιβύη. Πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα στη Λιβύη, για να βοηθήσουμε τους Λίβυους να δημιουργήσουν πιο ανθρώπινες συνθήκες για αυτούς τους μετανάστες».

Παρών στην διάσκεψη ήταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της ΕΕ με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αρχίσει ξανά τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

euronews

Σχόλια