Μετάλλαξη Όμικρον - Νοτιοαφρικανός ιολόγος υποβαθμίζει την απειλή : «Δεν θα έχουμε σοβαρή επιδημία»

Ο ιολόγος Barry Schoub, σύμβουλος της κυβέρνησης Ν. Αφρικής, αναφέρει ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι, τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες από τη νέα παραλλαγή του COVID

Ανώτατος σύμβουλος της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής για την πανδημία του κορονοϊού δήλωσε την Παρασκευή ότι, ενώ η νέα παραλλαγή του ιού Όμικρον - που καταγράφηκε για πρώτη φορά στη χώρα του - ήταν ανησυχητική, δεν πιστεύει ότι το στέλεχος θα οδηγούσε σε ένα μεγάλο νέο κύμα σοβαρών ασθενειών.

Ο ιολόγος Barry Schoub, επικεφαλής της Υπουργικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Νότιας Αφρικής για τα εμβόλια κατά του COVID-19, είπε στο Channel 12 News του Ισραήλ και στο SKY News ότι, με βάση τα αρχικά δεδομένα από κρούσματα στη Νότια Αφρική, φαινόταν ότι το εμβόλιο θα εξακολουθούσε να προστατεύει τους περισσότερους ανθρώπους από τη σοβαρή COVID-19.

«Νομίζω ότι αυτό που μπορούμε να νιώθουμε αρκετά άνετα… ότι το εμβόλιο θα εξακολουθεί να αποτρέπει σοβαρές ασθένειες», είπε. «Νομίζω ότι είμαστε αρκετά σίγουροι. Πόσο αποτελεσματικό θα είναι στην πρόληψη ηπιότερων ασθενειών - αυτό πρέπει ακόμα να το καταλάβουμε».

Άλλοι επιστήμονες είπαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε πόσο καλά προστατεύουν τα τρέχοντα εμβόλια από το στέλεχος Όμικρον.

«Είναι απίθανο να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια», είπε ο Schoub. «Σίγουρα αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα… η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών ήταν ήπιοι. Στην πραγματικότητα, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει πολύ σημαντική αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Ενώ ο Schoub τόνισε ότι ήταν ακόμα «πρώιμα» σε σχέση με την παραλλαγή, πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι το νέο κύμα μολύνσεων στη χώρα του «θα είναι πολύ λιγότερο σοβαρό. Υπάρχει πολύ περισσότερη ανοσία, περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται. Δεν πρόκειται να έχουμε σοβαρή επιδημία».

Η θέση του Schoub ήταν πολύ πιο ήπια από αυτή ορισμένων άλλων ειδικών στον τομέα της υγείας σε όλο τον κόσμο, που αντέδρασαν με ανησυχία στην Όμικρον, το οποίο έχει περισσότερες μεταλλάξεις στις πρωτεΐνες ακίδας του από οποιοδήποτε προηγούμενο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2.

Όμως, όπως και ο Schoub, η Δρ. Sharon Alroy-Preis, επικεφαλής των δημόσιων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, σημείωσε ότι τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νέα παραλλαγή φαίνεται ότι έχουν γενικά μόνο μια ήπια ασθένεια.

exomatiakaivlepo

Σχόλια