ΗΠΑ-Κίνα: «Έσπασε» ο πάγος, παραμένει το χάσμα...


Ήταν η πρώτη τετ α τετ συζήτηση μεταξύ των προέδρων Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν
, έστω και αν έγινε ψηφιακά.

Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ είναι παλιοί «γνωστοί» και μετέφεραν το καλό μεταξύ τους κλίμα και στη συνάντηση.

Στόχος των συνομιλιών, που θα συνεχιστούν σε ψηφιακή μορφή, είναι να αποτρέψουν «την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών να εξελιχθεί σε σύγκρουση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η σύνοδος διεξήχθη με φόντο την συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου για σειρά ζητημάτων, από την Ταϊβάν ως τα ανθρώπινα δικαιώματα και από τον συνεχιζόμενο διμερή εμπορικό πόλεμο ως τις κινεζικές εδαφικές διεκδικήσεις, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ κ.λπ.. Ο τόνος μπορεί να έχει αλλάξει σε σύγκριση με την περίοδο του Ντόναλντ Τραμπ, η διμερής σχέση όμως παραμένει πιο τεταμένη παρά ποτέ από το 1979, όταν τα δύο κράτη σύναψαν επίσημα διπλωματικές σχέσεις.

Καθεμιά από τις δύο χώρες θεωρεί την άλλη τη βασική ανταγωνίστριά της σε διεθνές επίπεδο. Η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει με βαθιά καχυποψία την άνοδο της ισχύος του Πεκίνου και τις διεκδικήσεις του. Από την άλλη, η κινεζική ηγεσία διαμαρτύρεται ολοένα εντονότερα για τον αμερικανικό προστατευτισμό.

euronews.

Σχόλια