Συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων – Νέα μέτρα έχουν «πέσει στο τραπέζι»

Η απόρριψη του lockdown αποτελεί τη σταθερή πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, παρόλο που βλέπει το αφήγημά της να καταρρέει μέσα στην αναταραχή που έχουν προκαλέσει η έκρηξη θανάτων και διασωληνωμένων αλλά και η τρομακτική διασπορά του ιού.

Υπό την ασφυκτική πίεση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αλλά και ο Αδωνις Γεωργιάδης επανέλαβαν για ακόμα μία φορά πως δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να μπει σε νέο lockdown.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, μάλιστα, όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει η κυβέρνηση αν έχει κλείσει όλη η Ευρώπη, απάντησε το απίστευτο: «Έχουμε τέτοια κυβέρνηση, που θα μας προστατεύσει από την πανδημία ακόμα και αν όλη η υπόλοιπη Ευρώπη κλείσει»! Και αν αυτό θα έμοιαζε αστείο σε μια διαφορετική περίοδο, για την Ελλάδα που χθες έσπασε το φράγμα των 18.000 θανάτων μοιάζει προκλητικό και χυδαίο.

Όσο και αν στον δημόσιο λόγο οι υπουργοί της κυβέρνησης διαψεύδουν με κάθε τρόπο το σενάριο επιστροφής των lockdowns, είναι δεδομένο πως η πίεση των επιστημόνων, οι οποίοι ζητούν τη λήψη έκτακτων μέτρων ώστε να ανασχεθεί το νέο κύμα, δημιουργεί τριγμούς στο Μαξίμου και το κάνει να αναθεωρεί τη στρατηγική του.

Η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να γνωστοποιήσει στους επιστήμονες το νέο πακέτο μέτρων που εξετάζει να λάβει.

Στα μέτρα που εξετάζονται είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες:

  • Μπλόκο ανεμβολίαστων από χώρους εστίασης.
  • Μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά στις «κόκκινες» περιοχές. Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, αφού 27 από τις 54 περιφερειακές ενότητες παρουσιάζουν έξαρση κρουσμάτων.
  • Η χρήση διπλής μάσκας σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ είναι μία από τις προτάσεις.
  • Αύξηση του υποχρεωτικού ποσοστού τηλεργασίας, καθώς παρατηρείται συνωστισμός και στους χώρους εργασίας.
  • Επίσης, ακούγεται ότι, αν τον Δεκέμβριο καταγραφούν δραματικά επιδημιολογικά δεδομένα, εξετάζεται να περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης.

Σχόλια