Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα απαντήσει σε κάθε νέα ευρωπαϊκή κύρωση, η οποία συνδέεται με την κρίση των μεταναστών στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία, την ευθύνη για την οποία οι Βρυξέλλες αποδίδουν στο Μινσκ.
«Αν μας επιβάλουν νέες κυρώσεις (...), οφείλουμε να απαντήσουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο, όπως μεταδίδει το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, και ανέφερε κυρίως τη δυνατότητα διακοπής της λειτουργίας ενός αγωγού αερίου που διασχίζει τη Λευκορωσία και παραδίδει ρωσικό αέριο ζωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους.
«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου; Γι' αυτό, θα συνιστούσα η πολωνική ηγεσία, οι Λιθουανοί και άλλοι ανεγκέφαλοι άνθρωποι να σκέφονται προτού μιλήσουν», δήλωσε ο Λουκασένκο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνείται να συζητήσει την κρίση στα σύνορα ανάμεσα στην Πολωνία και την Λευκορωσία, όπου έχουν παγιδευθεί χιλιάδες μετανάστες που επιδιώκουν να περάσουν στο έδαφος της Ενωσης.
Σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο Ria Novosti, ο Βλαντίμιρ Μακέι δηλώνει ότι η Ενωση έχει διακόψει από το 2020 την χρηματοδότηση προς το Μινσκ για την ενίσχυση των υποδομών στα σύνορα και την κατασκευή κέντρων υποδοχής μεταναστών.
Σε αντίδραση προς αυτό, το Μινσκ έπαψε να τηρεί την συμφωνία με τις Βρυξέλλες για την επανεισδοχή στην Λευκορωσία των μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το έδαφός της, είπε.
«Προτείναμε στην ΕΕ να γίνουν διαβουλεύσεις για το θέμα, αλλά εισπράξαμε άρνηση. Εκτοτε, έχουμε προτείνει επανειλημμένως να ξεκινήσουμε διάλογο επί αυτής της προβληματικής, αλλά δεν έχουμε λάβει θετική απάντηση», επέμεινε ο Βλαντίμιρ Μακέι.
Δήλωσε επίσης ότι η σημερινή μεταναστευτική κρίση είναι αποτέλεσμα «της απερίσκεπτης πολιτικής» των Βρυξελλών, που «έχουν προσκαλέσει τους πρόσφυγες και έχουν δηλώσει ότι θα τους υποδεχθούν».
Διαβεβαίωσε δε ότι το Μινσκ διάκειται ευνοϊκά απέναντι στην επίλυση της κρίσης αυτής «το συντομότερο δυνατόν».
Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγορεί τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι έχει ενορχηστρώσει την κατάσταση με την έκδοση εδώ και μήνες αδειών εισόδου στο λευκορωσικό έδαφος σε μετανάστες, προκειμένου να οδηγηθούν στην συνέχεια στα σύνορα, για να εκδικηθεί τις Βρυξέλλες για την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος του για την άγρια καταστολή της αντιπολίτευσης και να προσπαθήσει να δημιουργήσει τις συνθήκες για την αποσταθεροποίηση της Ενωσης.
Δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας Le Monde αποκάλυψε τις διαδρομές των μεταναστών που λαμβάνουν τουριστικές βίζες από την πρεσβεία της Λευκορωσίας στον Λίβανο και στην συνέχεια επιβιβάζονται σε πτήσεις τσάρτερ από την Βηρυτό ή την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Μινσκ, από όπου μεταφέρονται οργανωμένα στα σύνορα με την Πολωνία, που αποτελούν και τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τη μεταναστευτική κρίση που εκτυλίσσεται στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας και απέρριψε ως «παράλογο» άρθρο που ανέφερε ότι ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική, κρατική αεροπορική εταιρεία Aeroflot.
Η Μόσχα είναι στενός σύμμαχος του Μινσκ, το οποίο η ΕΕ κατηγορεί ότι έχει εξαπολύσει μια «υβριδική επίθεση» εναντίον της ωθώντας τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα στην Πολωνία.
Το Bloomberg ανέφερε χθες ότι η ΕΕ συζητά να επιβάλει κυρώσεις και στην Aeroflot στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που σκοπεύουν να υιοθετήσουν οι Βρυξέλλες εναντίον της Λευκορωσίας, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει γνώση της υπόθεσής.
Η Aeroflot διέψευσε νωρίτερα σήμερα ότι συμμετέχει στη μαζική μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία.
«Οι πληροφορίες ότι η Aeroflot συμμετείχε ή βοήθησε στην οργάνωση μαζικής μεταφοράς μεταναστών στο έδαφος της Λευκορωσίας είναι αναληθείς», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναρωτήθηκε αν όντως υπάρχουν σχέδια για την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική κρατική αεροπορική εταιρεία και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως αυτό δεν θα συμβεί.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας, όπου, όπως κατήγγειλε, υπάρχουν βαριά οπλισμένοι άνδρες και από τις δύο πλευρές.
"Έχει έρθει η ώρα να υπάρξουν συνέπειες", δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Μάας
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σημείωσε σήμερα ότι "έχει έρθει η ώρα να υπάρξουν συνέπειες" για την Λευκορωσία όσον αφορά την μεταναστευτική κρίση που κατηγορείται ότι έχει ενορχηστρώσει στα σύνορα της Ευρώπης, διευρύνοντας τις κυρώσεις της ΕΕ κατά του Μινσκ.
"Στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε έχει έρθει η ώρα να υπάρξουν συνέπειες τώρα. Θέλουμε να το κάνουμε μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας", σημείωσε ο Μάας απευθυνόμενος στους βουλευτές της Μπούντεσταγκ.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευρύνει και θα ενισχύσει τις κυρώσεις της κατά του καθεστώτος του Λουκασένκο".
Ο Μάας διευκρίνισε πως μια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση θα ληφθεί τη Δευτέρα σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Χθες, Τετάρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι "στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει μια διεύρυνση των κυρώσεων" κατά του Μινσκ.
Πέραν της επέκτασης των κυρώσεων κατά προσωπικοτήτων που πρόσκεινται στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ μέτρων κατά "οικονομικών τομέων πολύ σημαντικών, όπως η βιομηχανία ποτάσας", ένας πυλώνας της οικονομίας της Λευκορωσίας.
Η Λευκορωσία είναι η δεύτερη παγκοσμίως μεγαλύτερη εξαγωγέας ποτάσας.
Ο Μάας εξέφρασε επίσης την ιδέα για την επιβολή κυρώσεων σε αεροπορικές εταιρείες, κυρίως την Belavia, η οποία ανήκει στο λευκορωσικό κράτος, και σε πολλά ταξιδιωτικά πρακτορεία, τα οποία κατηγορούνται ότι οργάνωσαν τη συρροή προσφύγων στην ΕΕ.
Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ σε πρόσωπα αφορούν σήμερα 166 αξιωματούχους της Λευκορωσίας, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο και δύο γιοι του. Αυτές συνίστανται στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και σε απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ.
Η Μόσχα μέρος της λύσης
Η Ρωσία δεν εμπλέκεται «στη διακίνηση» μεταναστών που οργανώνει η Λευκορωσία προς την ΕΕ, αλλά έχει «την ικανότητα να επηρεάσει» το Μινσκ να τη σταματήσει, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.
Παράλληλα οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν τη Δευτέρα το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιβάλουμε κυρώσεις σε έναν αριθμό οντοτήτων, επιχειρήσεων που οργανώνουν τη διακίνηση», αποκάλυψε ο Μπον αναφερόμενος στο αεροδρόμιο του Μινσκ και σε εταιρείες, κυρίως αεροπορικές.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.