Καμία σύνοδος κορυφής από μόνη της δεν μπορεί να δώσει τέλος στην κλιματική κρίση


Η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα στη Σκωτία όπου συρρέουν 200 ηγέτες από όλο τον κόσμο είναι στα κύρια σχόλια των γερμανικών εφημερίδων. Η Süddeutsche Zeitung  επικεντρώνεται στην Ευρώπη και γράφει: «Οι Ευρωπαίοι μπορούν να αποδείξουν ότι η οικονομική ανάπτυξη και η προστασία του κλίματος δεν αλληλοαποκλείονται. 

Αυτό, φυσικά, απαιτεί περαιτέρω πίεση από τους προοδευτικούς και όσους ανησυχούν. Δεν πρέπει να απογοητευτούν, ακόμα κι αν αυτή η Σύνοδος Κορυφής για το κλίμα υπολείπεται κατά πολύ από αυτά που υπαγορεύει η κοινή λογική. Γιατί χωρίς αυτή την πίεση, δεν πρόκειται να κάνουν κάτι ακόμα και αυτοί που έχουν καλές προθέσεις. Καμία Σύνοδος Κορυφής από μόνη της δεν μπορεί να δώσει τέλος στην κλιματική κρίση. Αλλά σίγουρα δεν θα λειτουργήσει και χωρίς αυτές τις συναντήσεις. Παγκόσμια ευθύνη και υποσχέσεις έχουν αξία μόνο όταν κάθονται στο ίδιο τραπέζι αυτοί που προκαλούν την κρίση και αυτοί που υφίστανται τις επιπτώσεις. Όλα αυτά γίνονται πολύ αργά. Αλλά ο κόσμος δεν έχει μεγαλύτερη ελπίδα από αυτή».

Οι προσδοκίες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές για μία Διάσκεψη που ταυτόχρονα θεωρείται για πολλούς η τελευταία ελπίδα του πλανήτη. Λίγες μέρες πριν ο Μπόρις Τζόνσον είχε εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων ενώ Ρωσία και Κίνα, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί εκπομπών ρύπων δεν θα βρίσκονται στη διάσκεψη με φυσική παρουσία. Μάλιστα Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιν Πινγκ απέστειλε μόνο μία γραπτή επιστολή, υπονομεύοντας τις ελπίδες για πρόοδο.

Σχόλια