Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει το Συμβούλιο της Ευρώπης να κινήσει διαδικασίες για παραβιάσεις κατά της Τουρκίας

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Παρασκευή τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) να κινήσουν διαδικασίες για παραβιάσεις κατά της Τουρκίας, για μη εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), στην υπόθεση του επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβάλα.

«Ως αρχηγοί κρατών των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχετε έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσετε», δήλωσε ο διευθυντής της Αμνηστίας Ευρώπης Nils Muižnieks σε ανοιχτή επιστολή. «Διακυβεύεται η ελευθερία του Οσμάν Καβάλα, ενός υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κρατείται αυθαίρετα στη μεγαλύτερη φυλακή Silivri υψίστης ασφαλείας της Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη, ως συνέπεια της μετά βίας συγκαλυμμένης πολιτικής δίωξης, για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, που έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τη συντριπτική πραγματικότητα ενός δικαστικού συστήματος απρόθυμου και ανίκανο να του αποδώσει δικαιοσύνη».

Τουρκικό δικαστήριο παρέτεινε την Παρασκευή τη φυλάκιση του Καβάλα, η υπόθεση του οποίου προκάλεσε διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, αφού ζήτησαν την απελευθέρωσή του. Ο Καβάλα, 64 ετών, είναι φυλακισμένος χωρίς να έχει καταδικαστεί για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, προκαλώντας ισχυρισμούς για πολιτική δίωξη εναντίον του επιχειρηματία εν μέσω διεθνών επικρίσεων για την καταστολή των αντιπάλων από την Άγκυρα.

Οι πρεσβευτές 10 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, ζήτησαν τον περασμένο μήνα την άμεση απελευθέρωση της Καβάλας σύμφωνα με απόφαση του ΕΔΔΑ του 2019. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε να απελάσει τους απεσταλμένους πριν υποχωρήσει.

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται παρά τη δεσμευτική απόφαση του ΕΔΔΑ τον Δεκέμβριο του 2019, που διαπίστωσε ότι η κράτηση Καβάλα για φερόμενη διεύθυνση και χρηματοδότηση των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί του 2013 και για φερόμενη συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, είχε «απώτερο κίνητρο» την φίμωση του ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δικαστήριο διαπίστωσε παραβιάσεις του δικαιώματος στην ελευθερία (άρθρο 5.1) και του δικαιώματος ταχείας δικαστικής επανεξέτασης της κράτησης (άρθρο 5.4) βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) και ότι η κράτησή του συνεπαγόταν περιορισμό των δικαιωμάτων του (άρθρο 18). Το δικαστήριο έκρινε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να λάβει κάθε μέτρο για να βάλει τέλος στην κράτηση του και να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωσή του».

Ο Καβάλα κατηγορείται ότι χρηματοδότησε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2013 και ότι βοήθησε στην ενορχήστρωση μιας απόπειρας πραξικοπήματος τρία χρόνια αργότερα. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς την πιθανότητα αποφυλάκισης.

Ο Οσμάν Καβάλα δεν παρευρέθηκε στην ακροαματική διαδικασία της Παρασκευής στο 13ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει ότι η παρουσία του μέσω βίντεο από τις φυλακές Silivri της Κωνσταντινούπολης ήταν «άνευ σημασίας» και ότι μια δίκαιη δίκη «δεν ήταν πλέον δυνατή».

«Αντί να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβάλα, η Τουρκία χρησιμοποίησε κάθε είδους διασταλτικά μέτρα, απαράδεκτα για ένα κράτος που ισχυρίζεται ότι τηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε η επιστολή του Muižnieks. «Έχει επανειλημμένα και ψευδώς ισχυριστεί ότι η δεσμευτική απόφαση του Δικαστηρίου είχε ήδη εφαρμοστεί. ότι η κράτηση του Οσμάν Καβάλα γίνεται βάσει άλλου άρθρου του ποινικού κώδικα, του άρθρου 328 («κατασκοπεία») και όχι αυτού που είχε εξετάσει το Δικαστήριο του Στρασβούργου».

Στην επιστολή του ο Muižnieks ανέφερε ότι ήταν συλλογική ευθύνη των αρχηγών κρατών των κρατών μελών του CoE να υποστηρίξουν το σύστημα της σύμβασης και τις αξίες του.

«Η επίμονη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου επιδεινώνει περαιτέρω την ατιμωρησία για τη κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος ελευθερίας του Οσμάν Καβάλα που διαπιστώθηκε από το Δικαστήριο», αναφέρεται στην επιστολή. «Το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα κράτη μέλη του πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα...».

ΠΗΓΗ

Σχόλια