Δρ. Γιάννης Ιωαννίδης : "Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι πολύ αποτελεσματικά της τάξης του 95%"

Η "The Stanford Daily (TSD)", στις 6 Αυγ. 2021, συνάντησε προσωπικά δύο επιδημιολόγους για να συζητήσουν τις συμβουλές τους για φοιτητές, την έρευνα για την πανδημία και τις προβλέψεις για το μέλλον. Ο Steven Goodman είναι αναπληρωτής πρύτανης κλινικής έρευνας και καθηγητής επιδημιολογίας και υγείας πληθυσμού και ιατρικής. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, υπηρέτησε ως ανώτερος συγγραφέας στην έρευνα για τα συμπτώματα «μακράς διάρκειας». Ο Δρ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος υπηρετεί ως συνδιευθυντής του Meta-Research Innovation Center στο Stanford (METRICS), είναι καθηγητής επιδημιολογίας και υγείας πληθυσμού, ιατρικής και στατιστικής και επιστήμης βιοϊατρικών δεδομένων. 

Διαβάστε ένα σχετικό απόσπασμα των ερωτήσεων της "The Stanford Daily (TSD)" και των απαντήσεων του Δρ. Ιωάννη Ιωαννίδη 

 

The Stanford Daily (TSD): Το Στάνφορντ βίωσε πρόσφατα τουλάχιστον επτά πρωτοφανείς περιπτώσεις στην πανεπιστημιούπολη. Πώς μπορούν οι φοιτητές να παραμείνουν καλύτερα ασφαλείς στην πανεπιστημιούπολη και σε περιοχές όπου μπορεί να έρθουν σε επαφή με πολλούς ανθρώπους; ...

(JI): Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι πολύ αποτελεσματικά, της τάξης του 95%. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι 100% στην πραγματικότητα. Έτσι, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν υπάρχει ενεργό επιδημικό κύμα. Με το τρέχον κύμα, δεν είναι δυνατό να πούμε πώς θα είναι ακόμη και μια εβδομάδα αργότερα. Ό,τι κι αν λέμε για την προσπάθεια προστασίας του εαυτού σας και των άλλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξακολουθεί να έχει νόημα. Δεν είναι κάτι που προκαλεί πανικό, αλλά πρέπει απλώς να κρατήσουμε αυτή την προοπτική.

TSD: Ενδιαφέρεστε να συνεχίσετε την έρευνά σας για την ανακάλυψη και τις τελευταίες περιπτώσεις του COVID-19; 

JI: Νομίζω ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία να μάθεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Υπάρχουν ακόμα πολλές εικασίες, και είναι αναπόφευκτες γιατί επρόκειτο για νέο ιό. Προσπαθήσαμε να κάνουμε παρέκταση από αυτά που γνωρίζαμε από άλλους κοροναϊούς, αλλά τίποτα δεν ήταν σαν αυτόν τον κορονοϊό. Ο SARS CoV-2 — ειδικά τώρα με την παραλλαγή Δέλτα — εξαπλώνεται σαν τρελός. Έχουμε εμβόλια διαθέσιμα και ελπίζουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να τροποποιούμε αυτά τα εμβόλια εάν χρειαστεί. Μπορεί να καταλήξει να μοιάζει περισσότερο με αυτούς τους άλλους κορονοϊούς, που υπάρχουν και ζούμε μαζί τους. Δεν θέλω να πω ότι δεν είναι κάτι σπουδαίο, γιατί ακόμα κι αν πεθάνει ένα άτομο αυτό είναι τραγωδία, αλλά μέσα στη μεγάλη εικόνα, είναι κάτι που μπορεί να διαχειριστεί.

Διαβάστε τη συνέντευξη ΕΔΩ

exomatiakaivlepo 

Σχόλια