Την τελευταία δεκαετία καταρρίψεις επτά μαχητικών αεροσκαφών & UAVs που παραβίασαν εθνικό εναέριο χώρο !

Ακολουθεί μια παρουσίαση των καταγεγραμμένων καταρρίψεων μαχητικών αεροσκαφών & UAVs που παραβίασαν εθνικό εναέριο χώρο άλλων χωρών...

Τα περιστατικά καλύπτουν την τελευταία δεκαετία και αναφέρονται σε χώρες της μέσης Ανατολής-Ασίας...

Αφγανικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την ουζμπεκική αεράμυνα στις 16 Αυγούστου 2021

Ένα αφγανικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την αεράμυνα του Ουζμπεκιστάν, καθώς παραβίασε τον εναέριο χώρο, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Ουζμπεκιστάν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA τη Δευτέρα.

Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε  την Κυριακή μετά τη διέλευση των συνόρων με το Ουζμπεκιστάν και ο πιλότος του εκτινάχθηκε και επέζησε, ανέφερε νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας του Ουζμπεκιστάν.

Το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος


Το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό στρατιωτικό drone την Πέμπτη, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ήδη ασταθή κατάσταση που επικρατεί μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή.

Η Φρουρά της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε ότι κατέρριψε ένα «Αμερικανικό κατασκοπευτικό drone» μετά την είσοδό του στο έδαφος της χώρας την Πέμπτη.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο CNN ότι ένα drone είχε καταρριφθεί, αλλά είπε ότι το περιστατικό συνέβη στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τα Στενά του Ορμούζ, έναν από τους πιο ζωτικούς να

Αεροσκάφος της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε πακιστανικό drone στις 04 Μαρτίου 2019

Ένα ινδικό αεροσκάφος Sukhoi-30 MKI κατέρριψε ένα πακιστανικό drone στον τομέα Bikaner Nal κοντά στα διεθνή σύνορα στο Rajasthan τη Δευτέρα, μετέδωσε το ANI, επικαλούμενο αγνώστους αξιωματούχους.

Το drone είχε εισέλθει στον ινδικό εναέριο χώρο για να επιθεωρήσει τις αμυντικές θέσεις της χώρας στον τομέα Bikaner Nal, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

Καταρρίφθηκαν 2 ινδικά αεροσκάφη που παραβίαζαν τον πακιστανικό εναέριο χώρο. Ο πιλότος συνελήφθη, 27 Φεβρουαρίου 2019


"Η PAF κατέρριψε δύο ινδικά αεροσκάφη μέσα στον πακιστανικό εναέριο χώρο. Ένα από τα αεροσκάφη έπεσε μέσα στο AJ&K [Azad Jammu and Kashmir] ενώ το [άλλο] έπεσε μέσα στο IoK [το Ινδικό κατεχόμενο Κασμίρ]. Ένας Ινδός πιλότος συνελήφθη από στρατεύματα στο έδαφος ».

Τουρκικά μαχητικά F-16 κατέρριψαν ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος μετά από «παραβίαση του εναέριου χώρου» 24.11.2015

Στις 24 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 09.24 (τοπική) μαχητικό αεροσκάφος F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου Sukhoi Su-24M που επιχειρούσε δράση κατά Σύριων Τουρκμένων ανταρτών στη βόρεια Συρία. Η κατάρριψη συνέβη εντός του εναέριου χώρου της Συρίας και σε απόσταση 1 χλμ νότια των Δ-ΒΔ. τουρκο-συριακών συνόρων με την αιτιολογία ότι το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει προηγουμένως τον εναέριο χώρο της Τουρκίας επί δεκαεπτά δευτερόλεπτα. Οι δύο Ρώσοι πιλότοι αν και εκτινάχθηκαν επιτυχώς τελικά διεσώθη μόνο ο συγκυβερνήτης, ενώ ο κυβερνήτης, φονεύθηκε στον αέρα, από τα πυρά των ανταρτών, καθ΄ ον χρόνο έπεφτε με αλεξίπτωτο.

Τουρκικό RF-4E Phantom κατερρίφθη από την Συριακή Αεράμυνα

Ένα τουρκικό αναγνωριστικό αεροσκάφος RF-4E Phantom καταρρίφθηκε από τη Συρία στις 22 Ιουνίου 2012 αφού παραβίασε τον συριακό εναέριο χώρο κοντά στη Λατάκια.

Υ.Γ

Στο άρθρο δεν έχουν συμπεριληφθεί οι δεκάδες καταρρίψεις μικρών UAV & drones, που καταγράφησαν στις  πρόσφατες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Λιβύη, αλλά και τα σχεδόν καθημερινά περιστατικά στην Σ. Αραβία και την Ινδία.

Σχόλια