The Economist : Πλησιάζει ένα χειμερινό κύμα μολύνσεων από τον κορονοϊό;

Δώδεκα μήνες πριν το βόρειο ημισφαίριο επρόκειτο να ξεκινήσει τον πρώτο χειμώνα της πανδημίας του Covid-19.

Στη δυτική Ευρώπη και την Αμερική τα κρούσματα αυξάνονταν ραγδαία και σύντομα θα ακολουθούσαν δεκάδες θάνατοι. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, μπήκαν σε αυστηρούς περιορισμούς για την περίοδο των εορτών. 

Σήμερα, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι οι δυτικές κυβερνήσεις θα επαναφέρουν δρακόντειους περιορισμούς στη συμπεριφορά. Αλλά ο covid δεν έχει εξαφανιστεί: στη Βρετανία τα κρούσματα είναι σχεδόν τόσο υψηλά όσο ήταν τον Ιανουάριο (αν και το ποσοστό θνησιμότητας είναι ένα κλάσμα αυτού που ήταν). Η Βρετανία είναι πολύ χειρότερη από τους Ευρωπαίους γείτονές της στον περιορισμό του ιού και αν αυτό το κύμα μολύνσεων κορυφωθεί πριν από την εποχή της γρίπης, οι Βρετανοί μπορεί να είναι ακόμα ευγνώμονες. 

Μέρος του λόγου που ο κορονοϊός εξαπλώνεται τόσο ραγδαία στη Βρετανία είναι ότι, η κυβέρνηση έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς γρηγορότερα από ότι σε άλλες δυτικές χώρες και ήταν πιο αργός στον εμβολιασμό κάτω των 18 ετών. Μόνο τον Σεπτέμβριο η Βρετανία άρχισε να προσφέρει εμβόλια σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Η Αμερική το κάνει από τον Μάιο. Και τα νυχτερινά κέντρα, για παράδειγμα, τα οποία περιλαμβάνουν μερικούς από τους πιο πολυσύχναστους και κακώς αεριζόμενους χώρους που μπορεί να φανταστεί κανείς, είναι ανοιχτά χωρίς περιορισμούς. Στην Ιταλία στα κλαμπ πρέπει να δείχνουν πιστοποιητικά εμβολίου και στην Ισπανία πρέπει να χορεύουν με τις μάσκες τους. 

Από τον Μάρτιο του 2020, η YouGov, δημοσκόπος, ρώτησε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ενηλίκων σε χώρες σε όλο τον κόσμο εάν φορούν μάσκα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του 2021, καθώς αυξήθηκαν τα ποσοστά εμβολιασμού, η χρήση μάσκας παρέμεινε εξαιρετικά σταθερή (βλ. Διάγραμμα παρακάτω).


Στη Γαλλία και την Ιταλία, τα τρία τέταρτα των ανθρώπων λένε ότι φοράνε μάσκες, και στη Βρετανία και τη Γερμανία τα δύο τρίτα λένε ότι φοράνε μάσκες. Ακόμη και στην Αμερική, όπου η χρήση μάσκας ήταν κομματικό ζήτημα, η συμμόρφωση αυξήθηκε τον Ιούλιο ως απάντηση στα αυξανόμενα επίπεδα λοιμώξεων. 

Παρά τις ανησυχίες για μείωση της αποτελεσματικότητας, τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για να διατηρούν χαμηλά τα ποσοστά θνησιμότητας. Στη δυτική Ευρώπη, άτομα 12 ετών και άνω έλαβαν κατά μέσο όρο 1,5 δόσεις εμβολίου για τον Covid-19. Αν και στην Αμερική ο αριθμός αυτός είναι 1,4, μεγάλοι θύλακες μη εμβολιασμένων βοηθούν στην τροφοδότηση του ιού. Ωστόσο, εκτός εάν αναπτύξει μια μετάλλαξη που καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, οι αναμνηστικές δόσεις θα βοηθήσουν να κρατηθεί το χειρότερο. Στην Αμερική το 14% των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω έλαβε αναμνηστική δόση. Στη Βρετανία το ποσοστό αυτό είναι 25%. Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τη δύναμη των εμβολίων μπορεί επίσης να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης, όπως συνέβη στη Βρετανία πέρυσι. 

Δεν μπορούν όλες οι χώρες να αναπνέουν τόσο εύκολα. Ο Covid συνεχίζει να σκοτώνει χιλιάδες ζωές κάθε μέρα. Το "Economist" εκτιμά περίπου 170.000 θανάτους, λόγω covid, σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα. Η επιδημία είναι ιδιαίτερα σοβαρή στη Ρωσία και σε μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης, σε χώρες που καθυστέρησαν να εμβολιαστούν. Το Σάββατο η Ρωσία κατέγραψε 1.000 θανάτους από τον κορονοϊό, το υψηλότερο ποσοστό μιας ημέρας από την έναρξη της πανδημίας (αν και ο επίσημος απολογισμός είναι σχεδόν σίγουρα υποτιμημένος). 

economist

Σχόλια