Κύριε ΥΕΘΑ ας αξιοποιήσουμε πρώτα υπαρκτά συστήματα όπως το radar "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ" αφήνοντας για αργότερα τον "πόλεμο των άστρων"

Του Μπάμπη Παπασπύρου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε σε ερώτηση που

κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφορικά με το αν η Ελλάδα κατασκευάζει όπλα λέιζερ και σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η χώρα, την ίδια στιγμή που, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, η Τουρκία ήδη έχει αναπτύσσει τέτοιου είδους όπλα.

Ανέφερε στην απάντηση του ο κ.ΥΕΘΑ...

 

Υπό το ανωτέρω πρίσμα, στο πλαίσιο εκδήλωσης ενεργειών για την προετοιμασία της ΕΑΒΙ περί του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (European Defence Fund – EDF), ήδη από τον Οκτώβριο 2020, εξέδωσε σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος επί πλήθους θεματικών περιοχών προς την ΕΑΒΙ. Οι θεματικές συμπεριλάμβαναν την «Αεροπορική Ισχύ» και ειδικότερα την «Αντιμετώπιση Μη Επανδρωμένων Συστημάτων» με μεθόδους «soft kill» και «hard kill», στις οποίες εμπίπτουν τα αμυντικά συστήματα LASER, χωρίς εντούτοις να υποβληθεί οιαδήποτε πρόταση ενδιαφέροντος.

Επί του παρόντος, η μοναδική γνωστή δραστηριότητα στις τεχνολογίες αντιμετώπισης C-UAS είναι η συμμετοχή της ΕΑΒ ΑΕ και έτερων ελληνικών οντοτήτων στην πρόταση Έρευνας και Ανάπτυξης JEY-CUAS υπό την ιταλική Leonardo, η οποία αξιολογήθηκε επιτυχώς στο πλαίσιο ΕDIDΡ έτους 2020, στην θεματική περιοχή ΕDIDΡ -CUAS-2020.

Η συμμετοχή της ΕΑΒ ΑΕ αφορά το πεδίο της αδρανοποίησης (neutralization) των απειλών UAS μέσω της ανάπτυξης όπλου κατευθυνόμενης ενέργειας μικροκυματικών παλμών μεγάλης ισχύος (όχι όπλων laser). 

Υ.Γ

Δεν σας ενημέρωσαν όμως κ. Υπουργέ ότι, στο πρόγραμμα  (JEY-CUAS) που συμμετέχει η ΕΑΒ,  δυο εταιρείες μια Ολλανδική και μια Ισπανική  συμμετέχουν με radar εντοπισμού drone...


 

Την ίδια στιγμή η ΕΑΒ έχει ΔΙΚΟ της πρωτοπόρο και καινοτόμο radar τον "ΤΗΛΕΜΑΧΟ"...


Η ΕΑΒ με την συμμετοχή της στο πρόγραμμα θα μπορούσε να συνδράμει με το δικό της radar, να το χρηματοδοτήσει και αναπτύξει περαιτέρω αλλά και να το προωθήσει...

Αντ' αυτού θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη όπλου κατευθυνόμενης ενέργειας μικροκυματικών παλμών μεγάλης ισχύος...

Η κάθε χώρα προσπαθεί μέσω των ευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων να στηρίξει την αμυντική της βιομηχανία και η κάθε εταιρεία να χρηματοδοτήσει και βελτιώσει υπάρχοντα συστήματα και τεχνολογίες...

Μακάρι να αναπτύξει η ΕΑΒ την υπόψη τεχνολογία, ας αξιοποιήσει όμως πρώτα υπαρκτά συστήματα, με σάρκα και οστά, όπως ο "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ"

Σχόλια