Συνομιλίες αξιωματούχων του Πενταγώνου στην Άγκυρα με την Τουρκία για τη διαμάχη των F-35

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας στην Άγκυρα στις 27 Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η διαμάχη των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, σχετικά με την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 Joint Strike Fighter. 

Ο διευθυντής πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Άντριου Γουίντερνιτς, συνόδευσε τη Μελίσα Μπένκερτ, κορυφαία διευθύντρια στο γραφείο πωλήσεων και υποστήριξης του Πενταγώνου, στις συζητήσεις. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν μίλησαν επίσης τηλεφωνικά με τους Τούρκους ομολόγους τους στις 27 Οκτωβρίου. 

Ο Όστιν ευχαρίστησε τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για τη φιλοξενία της αντιπροσωπείας. Το Πεντάγωνο είπε ότι οι συνομιλίες στην Άγκυρα ήταν «παραγωγικές», ωστόσο παραμένει ασαφές εάν οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κάτι συγκεκριμένο. «Η συνάντηση καταδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να ολοκληρώσει με σεβασμό την προηγούμενη ανάμειξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου. 

Οι δυο αντιπροσωπείες αναμένεται να συναντηθούν και πάλι στην Ουάσιγκτον τους επόμενους μήνες

 Ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη συνάντηση «απαραίτητο πρώτο βήμα» προς την επίλυση της διαφοράς.

Σχόλια