Προτάσεις σοκ για την Ελλάδα από τον ESM-Μείωση χρέους 8-9 δισ. ευρώ ανά έτος !

Οι εισηγήσεις για έλλειμμα και χρέος παραπέμπουν σε μνημόνιο...

Ακόμα και η πιο αισιόδοξη πρόταση για τους νέους κανόνες για το ελληνικό χρέος και τα ελλείμματα τρομάζει την Αθήνα. Με ένα χρέος στα 354 δισ. ευρώ, που βρίσκεται πάνω από το 200% του ΑΕΠ, και τις εκτιμήσεις για το φετινό έλλειμμα πάνω από το 10%, το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας θα μοιάζει εφιάλτης για την Αθήνα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM), στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εισηγείται με ένα κείμενο εργασίας 40 σελίδων ότι, ως ανώτατο όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδο Ε.Ε. θα παραμείνει το 3% του ΑΕΠ, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά θα αλλάξει το όριο για το χρέος, από το 60% στο 100% του ΑΕΠ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιεί μέτρα μείωσης του χρέους κατά 1/20 κάθε έτος για τα επόμενα 20 χρόνια!  

Σύμφωνα με την πρόταση του ESM, η χώρα μας θα πρέπει να μειώνει το χρέος κατά σχεδόν 5% του ΑΕΠ ανά έτος, δηλαδή κατά 8-9 δισ. ευρώ, κάτι που θεωρείται πρακτικά αδύνατον και ίσως κρύβει νέα μέτρα λιτότητας για να εξοικονομηθούν τα χρήματα.

Όπως έχει αποδείξει η ελληνική Ιστορία, μόνη διέξοδος για την επίτευξη των στόχων θα είναι η «φοροκαταιγίδα» και ενδεχομένως νέες περικοπές στον δημόσιο τομέα.

Σχόλια