Economist : Εκατομμύρια ζωές εξαρτώνται από το πώς τελειώνει η πανδημία του COVID-19

Ο Covid-19 δείχνει να υποχωρεί..ξεκίνησε αυτή την πορεία αλλά δεν θα εξαλειφθεί. Αντίθετα, σταδιακά θα γίνει ενδημία. Σε αυτήν την κατάσταση, που κυκλοφορεί και μεταλλάσσεται από χρόνο σε χρόνο, ο κορονοϊός θα παραμείνει απειλή για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς. Ο Covid θα είναι τότε ένας οικείος, διαχειρίσιμος εχθρός, όπως η γρίπη.

Αν και ο προορισμός είναι σταθερός, η διαδρομή προς την ενδημικότητα δεν είναι. Η διαφορά μεταξύ ενός καλά προγραμματισμένου ταξιδιού και ενός χαοτικού ταξιδιού θα μπορούσε να μετρηθεί σε εκατομμύρια ζωές. Το τέλος της πανδημίας είναι επομένως μια τελευταία ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να δείξουν ότι έχουν μάθει από τα λάθη που έκαναν στην αρχή της

Καθώς η πανδημία εξασθενεί, τα εβδομαδιαία καταγεγραμμένα κρούσματα και οι θάνατοι μειώνονται παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής, από τα τέλη Αυγούστου. Η Βρετανία είναι μια χώρα όπου τα κρούσματα είναι υψηλά και αυξάνονται, αλλά είχε πολλά κρούσματα και έχει πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού. Επειδή το 93% των Βρετανών έχουν αντισώματα, περίπου 250.000 κρούσματα την εβδομάδα οδηγούν σε εκατοντάδες θανάτους αντί για χιλιάδες. Αυτός είναι ο δρόμος προς την ενδημικότητα .

Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν τέτοια προστασία, αλλά μπορείτε να θέσετε σε κίνδυνο μια πολύ πρόχειρη εικασία. Περίπου 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Ο Economist εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι θάνατοι κυμαίνονται μεταξύ 10 και 19 εκατομμυρίων, με κεντρική εκτίμηση 16,2 εκατομμύρια.

Η δεξαμενή ατόμων με ανοσία καθιστά τον covid λιγότερο επικίνδυνο. Ωστόσο, για να τελειώσει η πανδημία, ο κόσμος είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αρκετές δοκιμές. Το ένα είναι το κύμα χειμερινών λοιμώξεων στο βόρειο ημισφαίριο. Ο Covid ευδοκιμεί όταν οι άνθρωποι περνούν το χρόνο τους σε εσωτερικούς χώρους. Εάν περιπτώσεις αρχίσουν να κατακλύζουν τα νοσοκομεία, οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να παρέμβουν. Μια γραμμή άμυνας είναι οι θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των ελπιδοφόρων νέων αντιιικών φαρμάκων όπως η μολνουπιραβίρη, η οποία μειώνει τα ποσοστά σοβαρών ασθενειών στο μισό εάν χορηγηθούν νωρίς, αλλά εξακολουθεί να αναμένει έγκριση. Ένα άλλο είναι μέτρα όπως η χρήση μάσκας, η θωράκιση των σπιτιών φροντίδας και το κλείσιμο κλειστών χώρων, συμπεριλαμβανομένων των κλαμπ και των μπαρ. Το ερώτημα είναι αν οι κυβερνήσεις έχουν μάθει να ενεργούν άμεσα, αλλά αναλογικά. 

Ένα δεύτερο τεστ είναι η μετάλλαξη. Η γενετική δειγματοληψία λοιμώξεων χρησιμεύει ως πρώιμη προειδοποίηση εάν η μετάλλαξη Δέλτα εκτοπιστεί, Αλλά φτωχότερα, μη εμβολιασμένα μέρη του κόσμου εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς παρακολούθηση. Μια νέα παραλλαγή μπορεί να απαιτεί τον επανασχεδιασμό των εμβολίων. Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο από το να ξεκινήσουν από το μηδέν, αλλά θα απαιτούσε την παραγωγή και την έγκριση νέων εμβολίων και ίσως την εξάλειψη των αποθεμάτων των παλαιών.

Το μεγαλύτερο τεστ είναι το πώς θα προστατευθούν τα εκατομμύρια άτομα χωρίς ανοσία. Η απάντηση της Κίνας ήταν να προσπαθήσει να αποκλείσει τον ιό, με σκληρές και δαπανηρές καραντίνες και αποκλεισμούς. Αυτό δίνει χρόνο για εμβολιασμό και αποθήκευση φαρμάκων. Το Κομμουνιστικό Κόμμα χρησιμοποίησε τον μικρό αριθμό περιπτώσεων της χώρας, ως απόδειξη ότι το σύστημά του είναι καλύτερο από τη δημοκρατία, οπότε η εγκατάλειψη της στρατηγικής μηδενικού κορονοϊού είναι πολιτικά αμήχανη.

Τελικά, οι άνθρωποι θα αποκτήσουν ανοσία είτε μέσω μόλυνσης είτε μέσω εμβολιασμού. Επειδή ο εμβολιασμός είναι πολύ πιο ασφαλής, οι κυβερνήσεις πρέπει να επιτύχουν όσο το δυνατόν περισσότερους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με την Airfinity, μια εταιρεία δεδομένων, 11,3 δισεκατομμύρια δόσεις θα έπρεπε να είχαν παραχθεί πριν από το τέλος του έτους και 25 δισεκατομμύρια έως τον Ιούνιο του 2022. Αν ναι, η παγκόσμια προσφορά σύντομα δεν θα είναι πλέον περιορισμός - πόσο σύντομα, εξαρτάται από τη ζήτηση για ενισχυτικές δόσεις. Δεν είναι όλα τα εμβόλια εξίσου αποτελεσματικά, αλλά όλα είναι πολύ καλύτερα από το να μολυνθεί κάποιος...

Τα τελευταία εμπόδια στον εμβολιασμό θα είναι ο δισταγμός και η ικανότητα της τοπικής υγειονομικής περίθαλψης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο το 40% κάθε χώρας (κατά μέσο όρο παγκοσμίως) να εμβολιασθεί μέχρι το τέλος του έτους. Μια παγκόσμια σύνοδος κορυφής για τα εμβόλια έθεσε στόχο 70% έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Αλλά διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικές ανάγκες για εμβόλια ανάλογα με τη δημογραφία τους, την ικανότητά τους να εμβολιάζουν και την απειλή του covid σε σύγκριση με άλλες ασθένειες όπως η ελονοσία και η ιλαρά. Οι στοχευμένοι στόχοι κινδυνεύουν να μετατρέψουν τις λογικές προτεραιότητες σε αποτυχίες

Θα ανταποκριθούν οι κυβερνήσεις στην πρόκληση; Εκεί βρίσκεται η τελευταία δοκιμή. Καθώς ο covid ξεθωριάζει στο παρασκήνιο, οι πλούσιες χώρες μπορεί να αρχίσουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους για τον κορονοϊό. Η ασθένεια που προκαλεί κινδυνεύει να γίνει δολοφόνος φτωχών χωρών, όπως και πολλές άλλες

economist

Σχόλια