Παρατηρώντας την απειλή drones από το Ιράν, το Ισραήλ εργάζεται για την ενίσχυση των radar αεράμυνας

Οι ένοπλες δυνάμεις ελπίζουν να έχουν πλήρη κάλυψη του βόρειου εναέριου χώρου εντός δύο ετών, ως μέρος του σχεδίου για τη δημιουργία μιας εθνικής ομπρέλας αεράμυνας

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εργάζονται για να ενισχύσουν σημαντικά την αεράμυνα τους, ιδιαίτερα στο βόρειο Ισραήλ, υπό το φως της αυξανόμενης απειλής ιρανικής κατασκευής και ιρανικής σχεδίασης drones που έχουν πλημμυρίσει στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν οι Times of Israel.

Εντός δύο ετών, οι IDF σκοπεύουν να έχουν πλήρη, μόνιμη αμυντική κάλυψη στον εναέριο χώρο του βόρειου Ισραήλ, με σχέδια να την επεκτείνουν τελικά σε ολόκληρη τη χώρα. Επί του παρόντος, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, η οποία είναι επιφορτισμένη με την υπεράσπιση των ουρανών του έθνους, διαθέτει έναν αριθμό σταθερών συστημάτων αεράμυνας σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα οποία συμπληρώνονται από κινητές συστοιχίες σε περιόδους αυξημένης έντασης ή όταν αναμένονται επιθέσεις.

Εκτός από τις απειλές που αντιμετώπισε η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ στο παρελθόν - πυραύλων, εχθρικά αεροσκάφη- οι IDF αναγκάζονται τώρα όλο και περισσότερο να αντιμετωπίσουν μεγάλα και μικρά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Από τη στιγμή που η τεχνολογία των drone γίνεται όλο και πιο διαθέσιμη σε τρομοκρατικές ομάδες.

Η αντιμετώπιση των επιθέσεων με drone είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς αυτά είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τα σχετικά μεγαλύτερα επανδρωμένα αεροσκάφη και πετούν σε χαμηλότερα υψόμετρα και με λιγότερο προβλέψιμα μοτίβα πτήσης

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν την καταστροφική επίθεση του 2019 από το Ιράν, στις εγκαταστάσεις πετρελαίου Aramco της Σαουδικής Αραβίας, η οποία διεξήχθη τόσο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη όσο και με πυραύλους κρούζ, ως σήμα αφύπνισης για τη σοβαρότητα της απειλής που αποτελούν αυτά τα όπλα

«Ήταν μια εξελιγμένη επίθεση που κατάφερε να αποφύγει τόσο τις αεράμυνες των ΗΠΑ και της Σαουδική Αραβίας... Όποιος λέει ότι δεν μπορεί να συμβεί σε μας δεν είναι επαγγελματίας,» δήλωσε ο Υποστράτηγος Aharon Haliva, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών

Στα δύο χρόνια από την επίθεση της Aramco, αυτή η απειλή αυξήθηκε μόνο, καθώς το Ιράν εξήγαγε drones στους συμμάχους του Χούτι στην Υεμένη, σε συνδέσμους στη Συρία και στο Ιράκ και στην τρομοκρατική ομάδα Χεζμπολάχ στον Λίβανο - την κύρια στρατιωτική απειλή που αντιμετωπίζει ο IDF — καθώς και την παροχή σχεδίων για UAV στη Χαμάς και στις τρομοκρατικές ομάδες της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας. Μερικά από αυτά τα drones έχουν βεληνεκές χιλιάδων χιλιομέτρων και άλλα έχουν δυνατότητες stealth, μερικά από τα οποία το Ιράν έχει κλέψει από αμερικανικά μοντέλα .

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz αποκάλυψε την τοποθεσία μιας ιρανικής αεροπορικής βάσης που, όπως είπε, χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση των περιφερειακών συνδέσμων της Τεχεράνης να χειρίζονται προηγμένα drones.

«Ένα από τα σημαντικά εργαλεία που έχει αναπτύξει το Ιράν, είναι μια σειρά από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που μπορούν να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα και πολλά από αυτά είναι διασκορπισμένα σε όλη την Υεμένη, το Ιράκ, τη Συρία και τον Λίβανο», είπε ο Gantz.

Το Ισραήλ κατέρριψε ένα τέτοιο drone τον Μάιο, το οποίο ο τότε πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι, είχε πετάξει στον ισραηλινό εναέριο χώρο από το Ιράν είτε από τη Συρία είτε από το Ιράκ.

Για να βελτιώσει την ικανότητα του στρατού να ανιχνεύει drones, η IAF προμηθεύεται επιπλέον συστοιχίες ραντάρ που θα εγκατασταθούν στο βόρειο Ισραήλ, αναφέρουν οι Times of Israel.

Το Ισραήλ έχει επίσης πραγματοποιήσει ορισμένες βελτιώσεις στο σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome μικρής εμβέλειας, για να του επιτρέψει να καταρρίπτει επίσης drones, μια καινοτομία που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Μαΐου, μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και των τρομοκρατικών ομάδων στη Λωρίδα της Γάζας, όταν το Iron Dome αναχαίτισε το πρώτο του drone. Γίνονται επίσης εργασίες για την παροχή παρόμοιων δυνατοτήτων στο μεσαίου βεληνεκούς συστήματος αεράμυνας David's Sling. 

Times of Israel

Σχόλια