Αποσύρθηκε μελέτη που υπολόγισε ψευδώς υψηλότερο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας για τα εμβόλια COVID-19 Pfizer & Moderna

 

  • Μια μελέτη προεκτύπωσης (preprint study) ανέφερε ότι 1 στους 1.000 λήπτες του εμβολίου mRNA COVID-19 θα μπορούσε να πάθει μυοκαρδίτιδα.
  • Η μελέτη αποσύρθηκε αφού ο λανθασμένος υπολογισμός υπερεκτίμησε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
  • Το εμβόλιο COVID-19 είναι ασφαλές και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας από τον COVID-19 παρά τρύπημα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αντιεμβολιαστές έχουν συσπειρωθεί πίσω από μια μελέτη, που δεν είχε αξιολογηθεί, από μια ομάδα Καναδών ερευνητών για παρενέργειες εμβολίων κατά του COVID-19.

Επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρδιάς της Οττάβας απέσυραν τη μελέτη, η οποία υπολόγισε ψευδώς 1 στους 1.000 κινδύνους φλεγμονής της καρδιάς για τα εμβόλια Moderna και Pfizer-BioNTech του mRNA COVID. 

Οι συγγραφείς της μελέτης έχουν αποσύρει την εν λόγω μελέτη «εξαιτίας της σημαντικού λάθους που αφορούν τα εισηγμένα στοιχεία για την επίπτωση» η ομάδα είπε σε μια δήλωση ανάκλησης στην 24η Σεπτεμβρίου. Για την έρευνα, η ομάδα συνέλεξε δεδομένα δύο μηνών από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Οτάβα για άτομα που είχαν λάβει μια δόση mRNA εμβολίου COVID-19 και υπολόγισε τη συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας εντός ενός μήνα μετά τον εμβολιασμό.

Στην αρχική δημοσίευση, που δημοσιεύτηκε στην τοποθεσία εκτύπωσης medRxiv στις 16 Σεπτεμβρίου, εντόπισαν 32 ασθενείς με καρδιακό πρόβλημα σε 32.379 δόσεις που χορηγήθηκαν συνολικά, οδηγώντας σε ποσοστό 1 στα 1.000. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των χορηγούμενων δόσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου ήταν πάνω από 800.000, σημειώνουν οι ερευνητές στη δήλωση ανάκλησης. 

Αυτό θα έθετε το σωστό ποσοστό επίπτωσης περίπου 1 στις 25.000 ή 4 στις 100.000. Μια πρόσφατη μελέτη με αξιολόγηση που βασίστηκε σε δεδομένα στο Ισραήλ, έθεσε τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας για το Pfizer BioNTech's Comirnaty σε 2,7 συμβάντα ανά 100.000 άτομα.

Σχόλια