Γεράσιμος Χουλιάρας : Οι διεθνείς πρωτοποριακές συνεργασίες του πρόγνωσης & εκτίμησης σεισμών και η "επιβράβευση" ομάδας ΒΑΝ


Γράφει στην σελίδα του στο facebook, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος  Χουλιάρας
 

"Εκτός από την μέθοδο της τιμής 'b ' των Gutenberg-Richter που χρησιμοποιούμε στην σεισμολογία απο το 2008, εφαρμόζουμε και την μέθοδο του φυσικού χρόνου όπως ορίστηκε επιστημονικά από την ερευνητική ομάδα του Παναγιώτη Βαρώτσου. Η πρόσφατη δημοσίευση στις 23 Αυγούστου με την εφαρμογή της μεθόδου στην πρόγνωση σεισμών αναφέρεται και στην Ελλάδα όπου την εφαρμόζω σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Βαρώτσο και τον John Rundle απο το USC πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.Εκτός απο την μέθοδο της τιμής 'b ' των Gutenberg-Richter που χρησιμοποιούμε στην σεισμολογία από το 2008 εφαρμόζουμε και την μέθοδο του φυσικού χρόνου όπως ορίστηκε επιστημονικά από την ερευνητική ομάδα του Παναγιώτη Βαρώτσου. Η πρόσφατη δημοσίευση στις 23 Αυγούστου με την εφαρμογή της μεθόδου στην πρόγνωση σεισμών αναφέρεται και στην Ελλάδα όπου την εφαρμόζω σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Βαρώτσο και τον John Rundle απο το USC πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας."

Η ανωτέρω δημοσίευση "Nowcasting Earthquakes:Imaging the Earthquake Cycle in California with Machine Learning" είναι στην ουσία μια επιβράβευση της ομάδας "ΒΑΝ" (Βαρώτσος, Αλεξόπουλος, Νομικός)

Η δημοσίευση αναφέρει στην περίληψη "Προτείνουμε μια νέα μέθοδο βασισμένη στην μηχανική μάθηση (machine learning), για την πρόγνωση σεισμών με την απεικόνιση του κύκλου σεισμών που εξαρτάται από το χρόνο (μέθοδος φυσικού χρόνου). Το αποτέλεσμα είναι μια χρονολογική σειρά (timeseries) που μπορεί να αντιστοιχεί στη διαδικασία συσσώρευσης και απελευθέρωσης ενέργειας-καταπόνησης. Αυτή η ακολουθία σημείων δεδομένων που εμφανίζονται σε διαδοχική σειρά για κάποιο χρονικό διάστημα έχει την ιδιότητα ότι, ο σταθμισμένος συσχετισμός μειώνεται γενικά πριν από τους μεγάλους σεισμούς στην περιοχή και αυξάνεται ξαφνικά αμέσως μόλις συμβεί ένας μεγάλος σεισμός. Διαπιστώνουμε ότι μπορούν να ανιχνευθούν σήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον χαρακτηρισμό του περιεχομένου πληροφοριών των timeseries. Αυτά τα σήματα μπορεί να είναι χρήσιμα για την εκτίμηση του σημερινού και του μελλοντικού σεισμικού κινδύνου."

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω μελέτη γίνεται μνεία για την πρόβλεψη σεισμών χρήση της μεθόδου φυσικού χρόνου στην Ελλάδα από τον Γεράσιμο Χουλιάρα...


"A comprehensive review of the current state of eartquake nowcasting, forecasting, and prediction is given by Rundle et al. (2020). Perez-Oregon et al. (2020) have also shown that nowcasting methods can be extended to forecasting methods as well.  These methods have begun to be applied to India (Pasari, 2019), Japan (K. Nanjo, 2020; personal comm., 2020) and Greece (G. Chouliaras, personal comm. 2019).  Fundamentally, nowcasting is based on the concept of natural time (Varotsos et al., 2001; 2002; 2011, 2013; 2014; 2020a,b; Sarlis et al., 2018), which is unique in its characteristics (Pasari, 2019).  

Σχόλια