Ξαναχτύπησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ ο καλύτερος συνήγορος του ερντογάν


Συντονιστής: Η ερώτηση τώρα από τον Pekka Hakala του Helsingin Sanomat. 

Pekka Hakala (HS): Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν

είπε την περασμένη εβδομάδα ότι πρόκειται να απελάσει δέκα πρεσβευτές από την Τουρκία.

κ. Γεν. Γραμματέα. Δεν σημαίνει αυτό μια φοβερή διάσπαση στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και δεν σημαίνει στην πραγματικότητα ότι, μετά την καταστροφική υποχώρηση από το Αφγανιστάν, η οργάνωση είναι πιο αδύναμη και λιγότερο εσωτερικά συνεκτική από ποτέ; 

Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: 

Φυσικά, γνωρίζω το θέμα, αλλά όπως μόλις είπε ο Πρόεδρος Niinistö, δεν έχουν εφαρμοστεί μέτρα. Και ξέρω ότι υπάρχουν επαφές μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών που εμπλέκονται, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του ΝΑΤΟ που εμπλέκονται, οπότε νομίζω ότι μέχρι να μάθουμε περισσότερα για τα αποτελέσματα αυτών των επαφών, νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι περισσότερο. Διότι πλέον υπάρχουν συμβάσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών και της Τουρκίας.

Αυτό είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Sauli Niinsto στο Ελσίνκι τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ της Τουρκίας και των εμπλεκόμενων χωρών. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι, ανέθεσε στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει «persona non grata» τους απεσταλμένους 10 χωρών για τις δηλώσεις τους για τη δίκη του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβάλα. Ο Τούρκος ηγέτης επέκρινε την Πέμπτη τους απεσταλμένους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας και είπε ότι παρεμβαίνουν στις δικαστικές υποθέσεις της χώρας.

Σχόλια