Αντιπροσωπεία ταλιμπάν στην τουρκία για συζητήσεις με τούρκους αξιωματούχους...

Μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία από τους νέους ηγέτες των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν έφτασε στην Τουρκία για συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη.

Οι συναντήσεις στην πρωτεύουσα της Άγκυρας θα είναι οι πρώτες μεταξύ των Ταλιμπάν και ανώτερων τουρκικών κυβερνητικών αξιωματούχων, αφότου η ομάδα ανέλαβε τον έλεγχο του Αφγανιστάν. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο Αμίρ Χαν Μουτάκι, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν. 

Η επίσκεψη έρχεται αφού οι ηγέτες των Ταλιμπάν πραγματοποίησαν μια σειρά συναντήσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, 10 ευρωπαϊκές χώρες και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, αυτήν την εβδομάδα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε σε μια διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών ότι, η διεθνής κοινότητα πρέπει να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου με τους Ταλιμπάν, για να τους «κατευθύνει υπομονετικά και σταδιακά» προς τη δημιουργία μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς. 

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια Σύρους, δεν μπορεί να αντέξει εισροή μεταναστών από το Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ότι τα ευρωπαϊκά έθνη θα επηρεαστούν επίσης από ένα νέο κύμα μεταναστών. 

Οι Ταλιμπάν λένε ότι θέλουν διεθνή αναγνώριση. Προειδοποιούν ότι η αποδυνάμωση της κυβέρνησής τους θα επηρεάσει την ασφάλεια και θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη έξοδο μετανάστευσης από τη χώρα.

Σχόλια