Στο σκαμνί οι δύο κατάσκοποι της Ρόδου


Ο μάγειρας και ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου θα δικαστούν επειδή κατέγραφαν θέσεις πλοίων του Ναυτικού και του Λιμενικού

Στο σκαμνί για να δικαστούν στέλνει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου τον 36χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου του νησιού και τον 53χρονο μάγειρα – ναυτικό, οι οποίοι συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι θα δικαστούν και για τις τρεις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν από την Εισαγγελία, συγκεκριμένα για υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, και κατασκοπία σε βαθμό κακουργήματος από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Όπως αναφέρει η «Ροδιακή», οι δύο μουσουλμάνοι είχαν μπει από πέρυσι το καλοκαίρι στο μικροσκόπιο της Κρατικής Ασφάλειας και της ΕΥΠ, τα στελέχη των οποίων, με τη συνδρομή της Ασφάλειας Αττικής και Ρόδου, παρακολουθούσαν κάθε τους βήμα. Έως τον Δεκέμβριο, οι διωκτικές Αρχές είχαν σχηματίσει πλήρη εικόνα για τη δράση των δύο, οι οποίοι κατηγορούνται ότι κατέγραφαν τις θέσεις και τους αριθμούς των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού, καθώς και πότε αλλάζει η φρουρά στο Καστελόριζο. Έτσι συνελήφθησαν ο 53χρονος στη Ροδόπη και ο 36χρονος στη Ρόδο.

Είναι ενδεικτικό ότι στο κινητό τηλέφωνο του 36χρονου βρέθηκαν αποθηκευμένες, μεταξύ άλλων, τρεις φωτογραφίες ελληνικού πολεμικού πλοίου, αγκυροβολημένου στο Καστελόριζο, αλλά και σκάφους του Λιμενικού, τραβηγμένες εμφανώς από τη συσκευή κινητού τηλεφώνου του 53χρονου από κοντινή απόσταση.

Χαρακτηριστικά, στην εισαγγελική πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο αναφέρεται πως από την έρευνα προέκυψαν διαδικτυακές επαφές των δύο, ενώ ο 36χρονος κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2021 (χρονικό διάστημα άρσης του απορρήτου) επικοινωνούσε με πληθώρα τουρκικών αριθμών, πράγμα που, όπως επισημαίνει η εισαγγελέας, αποδεικνύει ότι ο κατηγορούμενος μετέδιδε τις πληροφορίες που λάμβανε σε άτομα διαμένοντα στην Τουρκία.

Και οι δύο αρνήθηκαν τις κατηγορίες ενώπιον της ανακρίτριας, παρά τις φωτογραφίες που βρέθηκαν στο κινητό του 53χρονου με στρατιωτικές θέσεις. Μάλιστα, έριχναν ο ένας το «μπαλάκι» στον άλλον. Έτσι εξετάστηκαν κατ’ αντιπαράσταση και στη συνέχεια προφυλακίστηκαν.

newsbreak.gr

Σχόλια