Το Κρεμλίνο θεωρεί απαράδεκτη την παρατήρηση του Ερντογάν για τη «χούφτα των νικητών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου »

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η χρήση της φράσης «μια χούφτα χώρες» από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεν ήταν «αποδεκτή από πλευράς διπλωματίας». 

Ο Πεσκόφ επέκρινε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού ο τελευταίος αναφέρθηκε στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα- ως μια «χούφτα χώρες». 

Ο Πεσκόφ είπε ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν δεν ήταν «αποδεκτές από πλευράς διπλωματίας». «Όπως μπορείτε να μαντέψετε, οι μικρές λεπτομέρειες είναι πολύ σημαντικές. Όταν κοιτάζω τη ρωσική μετάφραση, δεν είναι πολύ αποδεκτό να χρησιμοποιήσω μια υποτιμητική παρατήρηση όπως «χούφτα χώρες» για δυνάμεις που έκαναν πολλές θυσίες όσον αφορά την ανάληψη ολόκληρου του βάρους και τη διάσωση του κόσμου από τον φασισμό», είπε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ, ο οποίος μιλά άπταιστα τα τουρκικά, είπε ότι δεν έχει διαβάσει ακόμη τις δηλώσεις του Ερντογάν στα τουρκικά, αλλά σχεδιάζει να το κάνει. 

Στις 18 Οκτωβρίου, ο Ερντογάν προσγειώθηκε στη Λουάντα για συνάντηση με τον πρόεδρο της Αγκόλα, Ζοάο Λουρένκο. Αργότερα, μίλησε στο κοινοβούλιο της νοτιοαφρικανικής χώρας, κατά τη διάρκεια του οποίου παραπονέθηκε για «αδικίες» στην τρέχουσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. 

«Η μοίρα της ανθρωπότητας δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος μιας χούφτας χωρών που κέρδισαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο », είπε ο Ερντογάν στους βουλευτές της Αγκόλας. 

"Σήμερα έχουμε το σύνθημα" ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε "και με αυτόν τον τρόπο παλεύουμε ενάντια στην ανισότητα στον κόσμο", είπε, αναφερόμενος στον αριθμό των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Ο Ερντογάν εκφράζει συχνά την αντίρρησή του για την τρέχουσα δομή του ΟΗΕ με το σύνθημα «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε». Το γνωστό σύνθημα χρησιμοποιείται από τον Ερντογάν από το 2013, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Σχόλια