Πώς ο Ερντογάν ενίσχυσε το νεοοθωμανικό παραμύθι της Τουρκίας

Η παλιά νεοοθωμανική ιδεολογία της Τουρκίας μεταμορφώθηκε και ενισχύθηκε υπό τη διοίκηση του προέδρου Ερντογάν, δήλωσε ο Τσενγκίζ Τσαντάρ, τούρκος αρθρογράφος και ειδικός στη Μέση Ανατολή. 

Σε μια συζήτηση με τον αρχισυντάκτη της Ahval Yavuz Baydar, ο Τσαντάρ μίλησε για το τελευταίο του βιβλίο «Τουρκική νεοοθωμανική στιγμή-Μια ευρασιατική οδύσσεια». Η ιδέα για το βιβλίο - που καλύπτει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας μετά τον ψυχρό Πόλεμο - προέκυψε όταν προσπάθησε να εξηγήσει την πρόσφατη εμπλοκή της χώρας στις θαλάσσιες διαμάχες της Μεσογείου με περιφερειακούς αντιπάλους όπως η Ελλάδα. 

Η Τουρκία έχει πλέον δημιουργήσει μια παρουσία σε αρκετές χώρες της περιοχής υπό τη σημαία του νεοοθωμανισμού, είπε. Η Τουρκία έστειλε οπλισμένα drone και Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη, ως κύρια βοήθεια στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Παρείχε επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στρατιωτική βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν, τα οποία αποδείχθηκαν καθοριστικά στη νίκη της τελευταίας, επί της αντίπαλής της Αρμενίας σε σύγκρουση για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στα τέλη του περασμένου έτους, είπε ο Τσαντάρ. 

Ο Τσαντάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία υπό τον Ερντογάν απομακρύνεται σταδιακά από τις υπερατλαντικές δεσμεύσεις και δεσμεύσεις της προς το μπλοκ Ασίας-Ειρηνικού. Η ιδεολογική κατεύθυνση του νέου καθεστώτος εξωτερικής πολιτικής υπό τον Ερντογάν, έχει να κάνει με αυτό που οι ειδικοί της Τουρκίας χαρακτηρίζουν ως Ευρασιατισμό, που άνοιξε το δρόμο για τη νεοοθωμανική αναβίωση

Ο νεοοθωμανισμός προήλθε από τη θητεία του πρώην Τούρκου προέδρου Τουργκούτ Οζάλ και εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τσαντάρ εξήγησε ότι οι προηγούμενες νεοοθωμανικές πολιτικές της Τουρκίας, προέκυψαν μετά το τέλος του ψυχρού Πολέμου, όταν εμφανίστηκε ένας μονοπολικός κόσμος. Η Τουρκία δεν θεωρούνταν πλέον ως η νότια φρουρά του ΝΑΤΟ και άρχισε να ασκεί πολιτική επιρροή, στα πρώην οθωμανικά εδάφη στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Αυτός ο προηγούμενος νεοοθωμανισμός θεωρήθηκε φιλοδυτικός αφού η Τουρκία αναγνωρίστηκε από τις μεγάλες διεθνείς δυνάμεις ως σημαντικός παράγοντας. Ωστόσο, ο Νταβούτογλου υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση όταν παρουσίασε την ταυτότητα του νεοοθωμανισμού. Ο Τσαντάρ τόνισε ότι ο Νταβούτογλου είναι πολιτικός ισλαμιστής και επικριτικός για την ιδεολογική νοοτροπία του Οζάλ, η οποία ήταν φιλοδυτική και κοσμική. 

Ο Ερντογάν εγκατέλειψε τη "μαλακή δύναμη" και εισήγαγε μια ισχυρή εξωτερική πολιτική. Προσπάθησε να αναβιώσει τις δόξες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως μέσο για να εδραιώσει την εσωτερική του δύναμη, σύμφωνα με τον Τσαντάρ. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία ξεκίνησε μια στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, ένα μήνα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, μετά το οποίο ο Ερντογάν καθιέρωσε επίσης ένα νέο πολιτικό καθεστώς, είπε ο Τσαντάρ.

ahvalnews

Σχόλια