Με κοινή ναυτική άσκηση στον Ειρηνικό, Ρωσία και Κίνα απάντησαν στην AUKUS

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν το λεγόμενο σύμφωνο AUKUS με στόχο τον εξοπλισμό της Καμπέρα με πυρηνικά υποβρύχια, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου. Εκτός από τις σφοδρές αντιδράσεις της Γαλλίας, που οδήγησαν μεταξύ άλλων, στο αμυντικό σύμφωνο με την Ελλάδα.

Οι αντιδράσεις όμως είναι αλυσιδωτές και εξαιρετικά ανησυχητικές για την παγκόσμια ειρήνη. Επιφέροντας μεταξύ άλλων μία ισχυρή συμμαχία Ρωσίας – Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό, ως απάντηση στον αγγλοσαξονικό άξονα.

Σκάφη του ρωσικού και κινεζικού πολεμικού ναυτικού ολοκλήρωσαν την πρώτη κοινή αποστολή περιπολίας τους «σαρώνοντας» τον Ειρηνικό Ωκεανό, καλύπτοντας απόσταση άνω των 1.700 ναυτικών μιλίων (περίπου 3.100 χλμ.) μέσα σε μια εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η αποστολή ορόσημο είχε ως στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή του Ειρηνικού και τη διαφύλαξη της θαλάσσιας υποδομής των δύο εθνών, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και ολοκληρώθηκε επιτυχώς το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα ρωσικά και κινεζικά πλοία έπλευσαν μέσω του στενού Τσουγκαρού μεταξύ των νησιών Χονσού και Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Το Ιαπωνικό Ναυτικό, το οποίο παρακολούθησε τις ενέργειές τους, είπε ότι η διέλευση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι τα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας δεν παραβιάστηκαν.

Οι Ρώσοι και Κινέζοι ναύτες εκτέλεσαν επίσης κοινούς τακτικούς ελιγμούς και πραγματοποίησαν άλλες ασκήσεις εκπαίδευσης κατά μήκος της διαδρομής.

Ο κοινός στόλος περιπολίας αποτελούνταν από δέκα σκάφη, συμπεριλαμβανομένων δύο μεγάλων ανθυποβρυχιακών σκαφών, τα Admiral Tributs και Admiral Panteleyev από τη ρωσική πλευρά και δύο κινεζικών αντιτορπιλικών, το Kunming και το Nanchang.

Η Σινορωσική αρμάδα κινήθηκε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και πραγματοποιούσε ασκήσεις με βολές πυροβολικού, αλλά και ανθυποβρυχιακές ασκήσεις.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί αφόρητα πλεόν στον Ειρηνικό, με τις ΗΠΑ να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ στέλνουν πολεμικά πλοία σε αποστολές περιπολίας στην περιοχή, την ώρα που η Κίνα χαρακτηρίζει αυτές τις κινήσεις ως «προκλητικές και υπονομευτικές για την περιφερειακή σταθερότητα». Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει επίσης ενεργά την Ταϊβάν, φτάνοντας στο σημείο να δηλώνει ότι θα την υποστήριξη σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης. Κάνοντας την παγκόσμια ειρήνη να κρέμεται πάλι από μία κλωστή.

newsbreak.gr

Σχόλια