The Economist : Πώς η Γαλλία αντιμετώπισε τον δισταγμό των εμβολιασμών ...

Σε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, ο ρυθμός εμβολιασμού άρχισε να επιβραδύνεται αφού, όσοι ήταν πρόθυμοι εμβολιάστηκαν για τον covid-19.  Το να πείσεις τους διστακτικούς θα ήταν πάντα πιο δύσκολο. Λίγα μέρη φαίνονταν πιο "προκλητικά" από τη Γαλλία. Τον Δεκέμβριο του 2020 το 61% των Γάλλων είπε ότι δεν θα εμβολιαστεί - το διπλάσιο ποσοστό από την Αμερική. Ωστόσο, αυτό που συνέβη αυτό το καλοκαίρι στη Γαλλία, αποτελεί μελέτη περίπτωσης για το πώς να ωθήσετε έναν απρόθυμο πληθυσμό.

Στις 12 Ιουλίου, προς γενική έκπληξη, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την εισαγωγή ενός διαβατηρίου για τον Covid-19. Μόνο όσοι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι ή είχαν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης, θα επιτρέπονταν να πάνε σε κινηματογράφους, αθλητικά γήπεδα, εστιατόρια, μπαρ, εμπορικά κέντρα και νυχτερινά κέντρα, ή σε τρένα και πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. 

Οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους θα χρειάζονταν επίσης το δελτίο(πάσο) εμβολιασμού - έναν κωδικό QR , είτε σε ψηφιακή μορφή είτε εκτυπωμένο...Ο εμβολιασμός θα ήταν υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας. Ο κ. Μακρόν έπαιζε ένα μεγάλο στοίχημα. Διακινδύνευσε να διαιρέσει περαιτέρω τη χώρα και να προκαλέσει το είδος της εθνικής εξέγερσης για την οποία φημίζονται οι Γάλλοι.

Η κατακραυγή ήταν πράγματι άμεση. Πολιτικοί όλων των ομάδων κατήγγειλαν το μέτρο ως ρατσιστικό. Η Μαρίν Λεπέν, η οποία αναδιαμορφώθηκε ως πρωταθλήτρια της ελευθερίας (αν και δεν είναι αντιεμβολιαστής), το χαρακτήρισε «σοβαρή παραβίαση της ατομικής ελευθερίας» και καταψήφισε στο κοινοβούλιο. Ένας πολιτικός των Πράσινων παρομοίασε το πέρασμα του covid-19 με το απαρτχάιντ. Στην Εθνοσυνέλευση, μια έντονη συζήτηση για το μέτρο κράτησε μέχρι τα ξημερώματα. Τα διαδοχικά Σάββατα καθ 'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, έως και 240.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, κατηγορώντας τον κ. Μακρόν για διοίκηση και ακόμη χειρότερα.

Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των Γάλλων απέδειξε αριστοτεχνικά ότι, είναι συνήθως λάθος να πιστεύει κανείς αυτό που λένε οι δημοσκοπήσεις. Τις ώρες μετά την ανακοίνωση του κ. Μακρόν, πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έκλεισαν ραντεβού εμβολιασμού. Στις τέσσερις εβδομάδες που ακολούθησαν, όταν οι Γάλλοι ξάπλωναν συνήθως στην παραλία, σχεδόν 10 εκατομμύρια επιπλέον άτομα έκαναν την 1η δόση. Ακόμη και η διαμάχη αποδείχθηκε βραχύβια. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, το 77% των Γάλλων δήλωσε σε δημοσκόπηση ότι, ενέκρινε το πάσο για ταξίδια και το 64% το έκανε για πρόσβαση σε εστιατόρια και μπαρ. Μόνο το 34% τάχθηκε κατά των πάσων.

Το στοίχημα του κ. Μακρόν αφορούσε μόνο εν μέρει την εγγενή αξία ενός πάσου για τον Covid-19. Πράγματι, στοιχεία δείχνουν ότι οι έλεγχοι εφαρμογής ήταν σχετικά χαλαροί και όχι τιμωρητικοί.  Οι εξετάσεις-τεστ παραμένουν μια εναλλακτική λύση στο εμβόλιο, αν και από τις 15 Οκτωβρίου δεν θα είναι πλέον δωρεάν. Η ελπίδα ήταν μάλλον ότι το πάσο θα παρείχε ώθηση για να επιταχυνθεί η λήψη του εμβολιασμού, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία καθώς εξαπλώνεται η παραλλαγή Δέλτα. Υπό αυτή την έννοια, ήταν εντυπωσιακά επιτυχημένη. 


Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το 74% του πληθυσμού (και το 88% των άνω των 12 ετών) είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση, από 54% την ημέρα της ανακοίνωσης του κ. Μακρόν. Αυτός ο αριθμός είναι τώρα υψηλότερος από ότι στην Αμερική, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που χρησιμοποίησε το πάσο για τον Covid-19 τόσο ως μέτρο δημόσιας υγείας όσο και ως ώθηση στην κυκλοφορία του εμβολίου. Η Δανία εισήγαγε τον Απρίλιο μια υποχρεωτική κορώνα, για πρόσβαση σε χώρους όπως εστιατόρια, αθλητικά κέντρα και κομμωτήρια. Η Ιταλία, όπως και η Ελλάδα, κατέστησε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Επεκτείνει τώρα τον κατάλογο των θέσεων εργασίας που απαιτούν «πράσινη κάρτα» από τους δασκάλους σε άλλους εργαζόμενους στο σχολείο και προσωπικό γηροκομείου.

Μέχρι στιγμής, η Γερμανία είναι πολύ πιο μακριά. Ο εμβολιασμός έχει σταματήσει σε χαμηλότερο επίπεδο από ότι σε άλλες χώρες, ενώ οι καθημερινοί θάνατοι αυξάνονται. Ωστόσο, οι αρχές είναι απρόθυμες να επιβάλουν αντιλαϊκές εντολές εμβολίου εν όψει της ομοσπονδιακής προεκλογικής εκστρατείας. Δύο κορυφαίοι υποψήφιοι για την καγκελαρία, ο Armin Laschet και ο Olaf Scholz, τους αντιτίθενται δημοσίως, ακόμη και για τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη.

Ωστόσο, εάν οι σοβαρές περιπτώσεις συνεχίσουν να αυξάνονται μόλις τελειώσουν οι εκλογές, η Γερμανία μπορεί να διαπιστώσει ότι πρέπει να το ξανασκεφτεί. Η Γαλλία δείχνει τι μπορούν να κάνουν τα διαβατήρια covid για τα εμβόλια. Η Δανία αποδεικνύει επίσης ότι δεν χρειάζεται να διαρκέσουν για πάντα. Με το 86% των άνω των 12 ετών να είναι πλήρως εμβολιασμένο και το καθημερινό φορτίο να αντιμετωπίζεται, οι Δανοί αποφάσισαν στις 10 Σεπτεμβρίου να αναστείλουν εντελώς την απαίτηση για επίδειξη κορονοϊού

economist 

 

Σχόλια