Public Health England : Pfizer και AstraZeneca 95% αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, νοσηλείας και θανάτου λόγω COVID-19

Πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας (PHE) δείχνουν ότι τόσο τα εμβόλια της Pfizer όσο και της AstraZeneca είναι 95% αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, νοσηλείας και θανάτου λόγω COVID-19 ακόμη και ενόψει της μετάλλαξης Δέλτα.

Public Health England 

Αποτελεσματικότητα των εμβολίων, 27 Αυγ. 2021

Μόλυνση (συμπτωματική & ασυμπτωματική): 

Για την μετάλλαξη Άλφα, η προστασία από οποιαδήποτε μόλυνση είναι ~ 60% μετά από μία δόση των εμβολίων AstraZeneca ή Pfizer. Μετά τη δεύτερη δόση, αυτό αυξάνεται σε ~ 80% για το AstraZeneca και ~ 85% για το Pfizer.

Για την μετάλλαξη Δέλτα, οι εκτιμήσεις έχουν ενημερωθεί με βάση νέα δεδομένα από το ONS. Για το εμβόλιο AstraZeneca η προστασία εκτιμάται ότι είναι 40% μετά από μία δόση και 65% μετά από δύο δόσεις, ενώ για την Pfizer οι εκτιμήσεις είναι 55% και 75%.

Συμπτωματική νόσος: 

Για συμπτωματική νόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι χαμηλότερη για την μετάλλαξη Δέλτα από ότι για την μετάλλαξη Άλφα

Προστασία από μετάλλαξη Άλφα είναι ~ 60% μετά από εφάπαξ δόση οποιουδήποτε εμβολίου Pfizer ή AstraZeneca, αυξάνεται σε ~ 80% μετά από δεύτερη δόση του εμβολίου AstraZeneca και 90% για Εμβόλιο Pfizer. 

Για την μετάλλαξη Δέλτα, η προστασία εκτιμάται ότι είναι ~ 45% μετά από μία δόση AstraZeneca και ~ 55% για το Pfizer. Μετά από μια δεύτερη δόση, αυτό αυξάνεται σε ~ 70% για το AstraZeneca και ~ 85% για το Pfizer. Η εκτίμηση της συναίνεσης για την αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης για το AstraZeneca είναι υψηλότερη από την ατομική εκτιμήσεις από τις αναφερόμενες μελέτες πηγής. Η αποτελεσματικότητα για μία δόση του εμβολίου Moderna εκτιμάται ως ~ 75%

Σοβαρή νόσηση:

Προς το παρόν, αν και οι εκτιμήσεις σημείων διαφέρουν για τη νοσηλεία με τις παραλλαγές Άλφα και Δέλτα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ της αποτελεσματικότητας του εμβολίου έναντι των δύο μεταλλάξεων. Βασισμένο σε αυτό, παρόμοια επίπεδα προστασίας από νοσηλεία και θάνατο και για τις δύο παραλλαγές θεωρούνται σε αυτό το στάδιο. Για νοσηλεία, τόσο με το AstraZeneca όσο και με Εμβόλια Pfizer, η προστασία είναι ~ 80% μετά από μία δόση και ~ 95% μετά τη δεύτερη δόση.

Σχόλια