Ο ερντογάν ζητάει από τις ΗΠΑ παράδοση των F-35 ή επιστροφή της προκαταβολής 1,4 δισ $...

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε από τις ΗΠΑ να παραδώσουν μαχητικά F-35 στην Τουρκία ή να επιστρέψουν την προκαταβολή 1,4 δισ. δολαρίων που δόθηκε για αυτά, ανέφερε το Associated Press. 

Η εντολή ήρθε μετά την πρόσφατη απομάκρυνση της Τουρκίας από το διεθνές πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών stealth, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, οι οποίες έδιωξαν τη χώρα αφού υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για την απόκτηση των S-400. Μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν , ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει "επιστροφή" από τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι μπορεί να απαιτήσει τα αεροσκάφη, όταν συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης της Ομάδας των 20 Οκτωβρίου στη Ρώμη, ανέφερε το AP.

Ο Ερντογάν είπε ότι θα μπορούσε επίσης να θίξει το θέμα της παράδοσης των αεροσκαφών ή της αποπληρωμής, με τον ηγέτη των ΗΠΑ στο περιθώριο της επικείμενης διάσκεψης για το κλίμα του Νοεμβρίου στη Γλασκώβη της Σκωτίας. "Πραγματοποιήσαμε μια πληρωμή 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τι θα γίνει με αυτό;" Είπε ο Ερντογάν. "Δεν κερδίσαμε - και δεν κερδίζουμε - αυτά τα χρήματα εύκολα. Είτε θα μας δώσουν τα αεροπλάνα μας ή θα μας δώσουν τα χρήματα".

Σχόλια