Ένα νέο αντιικό χάπι για τον COVID δοκιμάζεται σε ανθρώπους - μπορεί να κάνει τη διαφορά;

Παρά την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων, χρειαζόμαστε και φάρμακα για τη θεραπεία του COVID. Ακόμη και οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί διπλά έχουν μια πολύ μικρή πιθανότητα να προσβληθούν από τον COVID και να καταλήξουν σε μέτρια ή ακόμη και βαριά κατάσταση.

Ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο που θα μπορούσε να βελτιώσει τα πράγματα είναι το molnupiravir, ένα αντιικό που περνά στα τελευταία στάδια των δοκιμών σε ανθρώπους. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη θεραπεία όσο και για την πρόληψη του COVID. Είναι σημαντικό ότι μπορεί να ληφθεί ως χάπι - που σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν για να το λάβουν.

Αυτό το φάρμακο μειώνει την ικανότητα αντιγραφής του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον COVID. Λειτουργεί μιμούμενο ένα από τα δομικά στοιχεία του γενετικού υλικού του ιού. Όταν ο ιός αναπαράγεται, δημιουργεί ένα νέο αντίγραφο του RNA του και το φάρμακο καταλήγει να ενσωματώνεται σε αυτόν.

Πόσο καλά λειτουργεί;

Μέχρι στιγμής, μια μικρή δοκιμή εξέτασε τις επιδράσεις της μολνουπιραβίρης σε 202 ασθενείς με COVID (όχι στο νοσοκομείο) που είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν συμπτώματα. Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία για να λάβουν μολνουπιραβίρη ή ένα εικονικό φάρμακο, με διαφορετικές δόσεις του αντιιικού να ελέγχονται.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής έχουν δημοσιευτεί ως προεκτύπωση , πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν ακόμη επανεξεταστεί επίσημα από άλλους επιστήμονες. Ωστόσο, η δοκιμή έδειξε ότι μετά από τρεις ημέρες θεραπείας, ο μολυσματικός ιός SARS-CoV-2 βρέθηκε σημαντικά λιγότερο συχνά σε συμμετέχοντες που έλαβαν 800mg molnupiravir (2%) σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο (17%).

Μέχρι την πέμπτη μέρα, ο ιός δεν ανιχνεύθηκε σε κανέναν συμμετέχοντα που έλαβε 400mg ή 800mg molnupiravir, αλλά εξακολουθούσε να εντοπίζεται στο 11% αυτών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η δοκιμή, επομένως, προτείνει ότι η μολνουπιραβίρη μπορεί να μειώσει και να εξαλείψει τον μολυσματικό SARS-CoV-2 σε ασθενείς με ήπιο COVID. Πράγματι, είναι γεγονός ότι η molnupiravir επιταχύνει την εκκαθάριση του ιού, που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο όχι μόνο για τη θεραπεία του COVID, αλλά και για τη μείωση της πιθανότητας εξάπλωσής του.

Αλλά για να γνωρίζουμε πόσο χρήσιμο θα είναι, πρέπει να δούμε τι θα συμβεί σε περαιτέρω δοκιμές. Η μολνουπιραβίρη αυτή τη στιγμή αξιολογείται επίσης σε ασθενείς που νοσηλεύονται πρόσφατα με COVID, με αυτή τη μελέτη να αποκαλύψει εάν η έγκαιρη θεραπεία με molnupiravir μπορεί να μειώσει το χρόνο που απαιτείται για τους ασθενείς με σοβαρό COVID να καθαρίσουν τον ιό. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκαλυφθεί αποτελέσματα.

Μια μεγαλύτερη δοκιμή , με 1.850 συμμετέχοντες, ψάχνει τώρα να δει εάν η μολνουπιραβίρη είναι καλύτερη από ένα εικονικό φάρμακο, στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες με COVID. Μια δοκιμή φάσης 3 (το τελευταίο στάδιο των δοκιμών σε ανθρώπους), με συμμετέχοντες από 17 διαφορετικές χώρες, ερευνά εάν η έγκαιρη θεραπεία με μόλνουπιραβίρη σε άτομα με COVID-θετικό, αποτρέπει τους άλλους που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό να μολυνθούν. 

Εάν αποδώσει καλά σε αυτές τις δοκιμές, ο αντίκτυπος του molnupiravir θα μπορούσε να είναι τεράστιος. Δεδομένης της σοβαρότητας της ασθένειας που μπορεί να προκληθεί από τον SARS-CoV-2, ένα αποτελεσματικό αντιικό θα ήταν ένα πολύτιμο όπλο στο κλινικό οπλοστάσιο-ιδιαίτερα εάν η μολνουπιραβίρη συνεχίσει να είναι τόσο γρήγορης δράσης όσο μέχρι τώρα στις δοκιμές. 

Το γεγονός ότι λαμβάνεται από το στόμα είναι επίσης δυνητικά πολύ χρήσιμο, γιατί θα διευκόλυνε τη χρήση του στα αρχικά στάδια της λοίμωξης, καθώς θα μπορούσε να χορηγηθεί μόνος του εκτός νοσοκομείου. Επίσης, το molnupiravir μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες και δεν απαιτεί "ψυχρή" μεταφορά και συντήρηση. Τα εμβόλια και τα φυσικά μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού θα εξακολουθούν να είναι η κύρια τακτική για τη διαχείριση του COVID, αλλά αυτό το φάρμακο θα μπορούσε να συμπληρώσει και τα δύο.

Από πού προέρχεται;

Η ανάπτυξη αντιιικών φαρμάκων απαιτεί χρόνο . Το γεγονός ότι το molnupiravir είναι διαθέσιμο 18 μήνες μετά την πανδημία είναι επειδή, δεν αναπτύχθηκε ειδικά για τον COVID. Είναι ένα αντιικό ιού ευρέως φάσματος-που σημαίνει ότι μπορεί να δράσει ενάντια σε μια μεγάλη ποικιλία ιών. Η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 2013 στο Πανεπιστήμιο Emory των ΗΠΑ.

Το επίκεντρο ήταν τότε η εύρεση ενός αντιικού φαρμάκου για τη θεραπεία της λοίμωξης από ιό εγκεφαλίτιδας, μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία ανθρώπων και ζώων στην Αμερική. Το αρχικό αντιικό φάρμακο σε ανάπτυξη ήταν γνωστό ως EIDD-1931. Οι εκτεταμένες δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι ήταν σε θέση να εμποδίσει πολλούς ιούς RNA από τον πολλαπλασιασμό, συμπεριλαμβανομένου του ιού της γρίπης , πολλαπλών κορωνοϊών και αναπνευστικού ιού

Αρχικά, οι κατασκευαστές του molnupiravir υπέβαλαν αίτηση στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για άδεια να το δοκιμάσουν σε ανθρώπους ως θεραπεία για την εποχική γρίπη. Ωστόσο, αφού εμφανίστηκε ο COVID και αποδείχθηκε ότι έχει επίδραση στον SARS-CoV-2, υποβλήθηκε αίτημα για δοκιμή και σε αυτόν τον ιό. Μια μέρα, είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών ασθενειών.

 

theconversation

Σχόλια