Δεν πάνε μόνο για ψάρεμα στη Ζουράφα οι τούρκοι... τα κοιτάσματα θέλουν

20/9/2021 "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"  

«Τα πράγματα έχουν ξεφύγει»
 «Τα πράγματα έχουν ξεφύγει πλέον.

Από τις 15 Ιουλίου που βγήκαν τα τουρκικά στα διεθνή έχουν εισβάλει στα ελληνικά χωρικά ύδατα κατά μήκος της παραμεθορίου. Μας κλέβουν όλο τον αλιευτικό πλούτο», τονίζει ο Μιχάλης Καραντώνης ψαράς στη Λέσβο και Πρόεδρος του Συνεταιρισμού.


Από τα έως τώρα στοιχεία έχουν καταγραφεί μέσα στον Αύγουστο συνολικά 110 παραβιάσεις
«Υπάρχουν παραβιάσεις από τούρκικες μηχανότρατες σε ελληνικά ύδατα. Υπάρχει ανταπόκριση από το Λιμενικό. Πάνε και τους λένε εδώ είναι ελληνικά νερά σηκωθείτε και φύγετε!», τονίζει ο Μανώλης Κουλιάς, Ψαράς



 

Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού οι περισσότερες παραβιάσεις καταγράφονται στη Ζουράφα ανοιχτά της Σαμοθράκης, τη Λέσβο, τη Λέρο και την Κάλυμνο. 
Οι Τούρκοι ψαράδες είναι αρκετά προκλητικοί καθώς σε πολλά σημεία επιλέγουν να ψαρέψουν εκεί όπου οι Έλληνες έχουν ρίξει τα δίχτυα τους, ενώ πολλές φορές τους κόβουν τον δρόμο. 
Όταν οι Έλληνες τούς πλησιάζουν μάλιστα, συχνά εκείνοι αρνούνται να αποχωρήσουν. 

Διαβάζουμε για τη Ζουράφα στο infognomonpolitics 

Αξίζει λοιπόν να μάθουμε τι ακριβώς είναι η Ζουράφα και ειδικά για όσα έχουν σχέση με την ύπαρξη πετρελαίου σ’ αυτή...

Για τη Ζουράφα ασχολήθηκε στα «Θρακικά Χρονικά» ο διακεκριμένος λόγιος της Σαμοθράκης Νικόλαος Φαρδύς (1853 – 1901).

Το 1897, είχε δημοσιεύσει μελέτη με τίτλο «Τα Ζγοράφα ως κέντρο των σεισμών της Σαμοθράκης και λείψανο τεσσάρων νήσων του Θρακικού Πελάγους προ αμνημονεύτων χρόνων καποντισθεισών». Εκεί αναφέρει:

«Στα Ζγοράφα, σε καιρό γαλήνης και νηνεμίας, διακρίνεται κάποια υγρή, ελαιώδη ουσία που επιπλέει επί των πέριξ υδάτων, που αποπνέει οξεία οσμή πετρελαίου.

Η ύφαλος αυτή εφείλκυσε κατά πρώτον την προσοχήν μου τω 1874, οπότε, επιβαίνων ιστιοφόρου πλοίου και ευρεθείς εν καιρώ γαλήνης πλησίον αυτής, ηδυνήθην ιδίοις όμμασι να ιδώ την επί της θαλάσσης πλέουσαν ελαιώδη ουσίαν, να δοκιμάσω εξ ιδίας αντιλήψεως και πεισθώ επί τέλους, ότι πρόκειται ενταύθα περί πετρελαίου, του οποίου η πηγή βεβαίως κείται εν τω σωματι του υφαλου».

Αυτός είναι ο λόγος που οι ψαράδες την ονόμασαν και «Λαδόξερα».

Σε όλες τις ναυτικές εκδόσεις (χάρτες, πλοηγούς, φαροδείκτες κλπ), ελληνικές και διεθνείς η ΖΟΥΡΑΦΑ αναφέρεται με την ονομασία (zourafa) ως ελληνική νησίδα (islet) της νήσου Σαμοθράκης (Samothraki island) στην οποία υπάρχει φάρος (Light) ύψους 8 μέτρων για σήμανση μεμονωμένου κινδύνου (Isolated danger) με «χαρακτηριστικό» δυο λευκές αναλαμπές ανά 10 δευτερόλεπτα (Fl 2W 10s).

Έχει κατασκευαστεί και συντηρείται από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού. Βρίσκεται, σε απόσταση μικρότερη των 6 ν.μ από το Ακρωτήριο Άγκιστρο της Σαμοθράκης και υπερδιπλάσια (14 ν.μ) από την πλησιέστερη τουρκική ακτή, την Άκρα Γκρέμια.

Με τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923) η Σαμοθράκη περιήλθε στην Ελλάδα.

Η νησίδα Ζουράφα δεν κατονομάζεται αλλά η Συνθήκη (Τμήμα Α’, Εδαφικοί όροι, άρθρο 12) αναφέρει: «…αι νήσοι αι κείμεναι εις μικρότεραν απόστασιν των τριών μιλίων της ασιατικής ακτής, παραμένωσιν υπό τουρκικήν κυριαρχίαν… » και συνεπώς σαφέστατα είναι ελληνική.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1969, το Ελληνικό Δημόσιο και η Αμερικανική εταιρεία Oceanic Exploration Company, υπέγραψαν Σύμβαση για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος.

Η Σύμβαση, η οποία επικυρώθηκε με το Ν.Δ 462/1969, εκτός από τη Θάσο, περιελάμβανε θαλάσσια έκταση της Σαμοθράκης, συμπεριλαμβανομένης και της ΖΟΥΡΑΦΑΣ (πλάτος 40 28,4 Β και μήκος 25 50,3 Α).

Οι περιοχές αποτυπώθηκαν με κόκκινη γραμμή στο ναυτικό χάρτη του Βρετανικού Ναυαρχείου Αριθ. 1086, ο οποίος ήταν αναπόσπαστο μέρος της Σύμβασης.

Με την κρίση των Ιμίων (Ιανουάριος 1996), οι Τούρκοι κατασκεύασαν τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών».

Κατά τους Τούρκους «Στο Αιγαίο υπάρχουν 150 ακατοίκητοι βράχοι και σχηματισμοί που δεν αναφέρονται σε ποιον ανήκουν».Σε αυτά, αναφέρεται και η Ζουράφα της Σαμοθράκης.

Ακολουθεί απόσπασμα μελέτης ΑΠΘ, Τμ. Μηχανολόγων Μηχ., ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ - Σημειώσεις, Γ. Τσιλιγκιρίδης

Κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα


Στην εικόνα φαίνονται τα γνωστά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα με τις εκτιμούμενες ποσότητες αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στον χάρτη η περιοχή 18 αναφέρεται στη Ζουράφα..

exomatiakaivlepo

Σχόλια