«Καταζητούμενοι» δύο από τους επικεφαλής της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν (βίντεο)

Ο Μουλά Χασάν Αχούντ, πρώην στενός συνεργάτης του ιδρυτή των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ, είναι στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ.

Όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη οι Ταλιμπάν, ο Αχούντ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία του Αφγανιστάν.

Ενώ ο Σιρατζουντίν Χακάνι, η ομώνυμη οργάνωση του οποίου θεωρείται «τρομοκρατική» από τις ΗΠΑ θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών.

Είναι γιος του ιδρυτή του δικτύου Χακάνι και το όνομά του περιλαμβάνεται στη λίστα των «πλέον καταζητούμενων» του FBI λόγω της ανάμιξής του σε επιθέσεις αυτοκτονίας και των δεσμών του με την Αλ Κάιντα.

Το FBI τον έχει επικηρύξει για 5 εκατομμύρια δολάρια.


Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε: «Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες. Ορισμένες θέσεις υπουργών, διευθυντών και των αναπληρωτών τους παραμένουν κενές. Καταβάλλονται προσπάθειες για την κάλυψή τους. Καταβάλλονται επίσης προσπάθειες να μεταφερθούν άτομα από διάφορες περιοχές και από όλη τη χώρα για να παίξουν ρόλο σε αυτό».

Καθώς οι Ταλιμπάν αποκτούν πέρα από στρατιωτική δύναμη και κυβερνητική δύναμη, εντείνονται οι διαμαρτυρίες, κυρίως γυναικών, που φοβούνται ότι η χώρα θα επιστρέψει στο προηγούμενο βάναυσο και καταπιεστικό καθεστώς. 

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν από σφαίρες σε μια διαδήλωση εναντίον του καθεστώτος των Ταλιμπάν στην πόλη Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν.

Στην Καμπούλ, φρουροί Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν οργανωθεί πολλές διαδηλώσεις, κυρίως στην Καμπούλ, τη Χεράτ και τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, εναντίον της βίαιης καταστολής από τους Ταλιμπάν στην επαρχία Παντσίρ αλλά και τις παρεμβάσεις του Πακιστάν στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν.

Euronews

 

 

Σχόλια