Άρχισαν στην Καμπούλ επαφές-συνομιλίες του ΟΗΕ με τους ταλιμπάν

Κατόπιν αιτήματος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Martin Griffiths, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης για τα Ηνωμένα Έθνη, βρέθηκε στην Καμπούλ. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του χθες ο κ. Γκρίφιθς συναντήθηκε με τον Μουλά Μπαραντάρ και την ηγεσία των Ταλιμπάν στην Καμπούλ για να συνεργαστούν με τις αρχές για ανθρωπιστικά θέματα. Σε αυτή τη συνάντηση, ο κ. Griffiths επανέλαβε τη δέσμευση της ανθρωπιστικής κοινότητας να παρέχει αμερόληπτη και ανεξάρτητη ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τόνισε τον κρίσιμο ρόλο των γυναικών στην παροχή βοήθειας και κάλεσε όλα τα μέρη να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, την ασφάλεια και την ευημερία τους. 

Κάλεσε όλους τους πολίτες - ειδικά γυναίκες και μειονότητες - να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή. Ο κ. Γκρίφιθς εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο λαό του Αφγανιστάν. Οι αρχές δεσμεύτηκαν ότι η ασφάλεια του ανθρωπιστικού προσωπικού και η ανθρωπιστική πρόσβαση σε άτομα που έχουν ανάγκη, θα είναι εγγυημένα και ότι οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα - άνδρες και γυναίκες - θα έχουν εγγυημένη ελευθερία κινήσεων. 

Οι αρχές δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με την ανθρωπιστική κοινότητα για να διασφαλίσουν ότι παρέχεται βοήθεια στον λαό του Αφγανιστάν. Περαιτέρω συναντήσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Γκρίφιθς θα συναντηθεί επίσης-και θα εκφράσει τις ευχαριστίες του εξ ονόματος των Ηνωμένων Εθνών σε-εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων, οργανισμών του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι παραμένουν λειτουργικοί στη χώρα και έχουν βοηθήσει οκτώ εκατομμύρια άτομα φέτος. 

Καθώς το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει μια επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή, ο Γενικός Γραμματέας συγκάλεσε υπουργική συνάντηση υψηλού επιπέδου για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες στη χώρα. Απαιτείται επείγουσα κλιμάκωση της χρηματοδότησης για να συνεχιστεί η ανθρωπιστική επιχείρηση που σώζει ζωές. 

Τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να είναι αλληλέγγυα στον λαό του Αφγανιστάν. Σήμερα στο Αφγανιστάν, ο μισός πληθυσμός - 18 εκατομμύρια άνθρωποι - χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν. Το ένα τρίτο δεν γνωρίζει από πού θα προέρχεται το επόμενο γεύμα τους. Περισσότερα από τα μισά από όλα τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, κινδυνεύουν από οξύ υποσιτισμό. Μια σοβαρή ξηρασία, η δεύτερη σε τέσσερα χρόνια, θα συμβάλει περαιτέρω στην πείνα τους επόμενους μήνες. Τώρα περισσότερο από ποτέ, ο λαός του Αφγανιστάν χρειάζεται την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας

Σχόλια