Όχι, οι εμβολιασμένοι δεν είναι «το ίδιο πιθανό» να διαδώσουν τον κορονοϊό όσο και οι μη εμβολιασμένοι

Ένα ρεφρέν...ένα "μότο" που είναι λανθασμένο και ακούγεται-χρησιμοποιείται από ορισμένους είναι ότι  «οι εμβολιασμένοι είναι εξίσου πιθανό να μεταδώσουν τον κορονοϊό». 

Αυτή η παρεξήγηση, που προήλθε από συγκεχυμένες δηλώσεις των αρχών δημόσιας υγείας και παραπλανητικούς τίτλους των ΜΜΕ, είναι ντροπή. Έχει ως αποτέλεσμα τον άσκοπο φόβο μεταξύ των εμβολιασμένων, υπονομεύοντας παράλληλα την κατανόηση του κοινού για τη σημασία και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Επιτρέψτε μου λοιπόν να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: Οι εμβολιασμένοι δεν είναι το ίδιο πιθανό να μεταδώσουν τον κορονοϊό όσο οι μη εμβολιασμένοι. Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό είναι πλήρως εμβολιασμένοι, οι μη εμβολιασμένοι είναι υπεύθυνοι για τη συντριπτική πλειοψηφία της μετάδοσης.

Καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι μπερδεύονται. Τον Απρίλιο 2021, μετά από μήνες ερευνών εμπειρογνωμόνων της δημόσιας υγείας που προωθούσαν με προσοχή τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού, η διευθύντρια του CDC, Rochelle Walensky, ανέφερε νέα πραγματικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, για να διακηρύξει χαρούμενα ότι «οι εμβολιασμένοι δεν φέρουν τον ιό». 

Το CDC αργότερα επέστρεψε στο σχόλιό της, αλλά οι τίτλοι όπως " Είναι επίσημο: Οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν τον COVID-19 " είχαν ήδη δώσει σε πολλούς την εντύπωση ότι, εκτός από την αξιοσημείωτη προστασία τους από τη μόλυνση από τον κορονοϊό, οι εμβολιασμοί τους απέτρεψαν επίσης από τη μετάδοση της ασθένειας σε άλλους. 

Επιστήμονες και ερευνητές αντιτάχθηκαν , προειδοποιώντας ότι δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για να υποστηρίξουν μια τέτοια διακήρυξη. Οι ανησυχίες τους ήταν προφητικές. Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα ανέβηκε νωρίς αυτό το καλοκαίρι και στη συνέχεια εξαπλώθηκε γρήγορα...

Ένα ξέσπασμα στο Provincetown της Μασαχουσέτης-στο οποίο το 74% των 469 περιπτώσεων ήταν πλήρως εμβολιασμένοι-ανάγκασε το CDC να ενημερώσει για οδηγίες μάσκας και να εκδώσει μια θλιβερή και απογοητευτική προειδοποίηση: Εμβολιασμένοι άνθρωποι μολυσμένοι με την παραλλαγή SARS-CoV-2 Δέλτα, μπορούν να είναι εξίσου μεταδοτικοί με τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους. 

Μετά την ανακοίνωση του Provincetown, πολλοί  μπερδεύτηκαν με το τι σήμαιναν τα νέα για αυτούς, ειδικά όταν οι τίτλοι έδειχναν ότι τα εμβολιασμένα άτομα είναι το ίδιο πιθανό να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον COVID-19 όσο και τα μη εμβολιασμένα. Αλλά αυτό το πλαίσιο ξέχασε τον πιο σημαντικό παράγοντα για τη διάδοση του κορονοϊού: Για να εξαπλωθεί ο κορονοϊός, πρέπει να έχετε τον κορονοϊό. Και τα εμβολιασμένα άτομα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν τον κορονοϊό. 

Παρά την ανησυχία για την εξασθένηση της ανοσίας , τα εμβόλια παρέχουν την καλύτερη προστασία έναντι μόλυνσης. Και αν κάποιος δεν έχει μολυνθεί, δεν μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό. Είναι πραγματικά τόσο απλό. Επιπλέον, για εκείνες τις περιπτώσεις που ένα εμβολιασμένο άτομο έχει μολυνθεί, ναι μπορεί να είναι το ίδιο μολυσματικό με ένα μη εμβολιασμένο άτομο. Αλλά είναι μεταδοτικοί για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους και φιλοξενούν-μεταφέρουν λιγότερο μολυσματικό ιικό φορτίο συνολικά.

Από άρθρο του Κρεγκ Σπένσερ (ιατρός επείγουσας ιατρικής και διευθυντής της παγκόσμιας υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης /Κολούμπια)

Σχετική μελέτη ΕΔΩ

Σχόλια