«Υποχρεωτική εργασία» οι μετανάστες για να εισπράττουν τα επιδόματα στη Δανία...

Η νέα έμπνευση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Δανίας υπό την Μέτε Φρέντρικσεν είναι να υποχρεώσει τους μετανάστες που είναι άνεργοι και ζουν από κοινωνικά επιδόματα σε «υποχρεωτική εργασία» 37 ωρών την εβδομάδα, εάν θέλουν να συνεχίσουν να εισπράττουν τα επιδόματά τους. 

Πρόκειται κυρίως για κοινωφελείς εργασίες όπως το σκούπισμα των δρόμων και η συλλογή απορριμάτων στις παραλίες, δεν αποκλείονται όμως και ορισμένες βοηθητικές δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα «Θέλουμε να καθιερώσουμε μία νέα λογική, με βάση την οποία οι άνθρωποι θα συνεισφέρουν στην κοινότητα και θα γίνονται χρήσιμοι» λέει η πρωθυπουργός. 

Η Δανία φημίζεται για την αυστηρή πολιτική της απέναντι στους μετανάστες. Σε πρώτη φάση η νέα νομοθεσία θα αφορά τους αλλοδαπούς που ζουν από κοινωνικά επιδόματα τα τελευταία τρία έως τέσσερα χρόνια και δεν μιλούν τη δανική γλώσσα σε ικανοποιητικό επίπεδο. Στις υποχρεωτικές 37 ώρες θα μπορούσαν να ενταχθούν και μαθήματα γλώσσας, καθώς και μία πρακτική εξάσκηση για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. «Το σημαντικό για μας είναι να βγουν οι άνθρωποι από το σπίτι τους» λέει η Μέτε Φρέντρικσεν, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στις γυναίκες από τη Μέση Ανατολή ή τη Βόρεια Αφρική τα ποσοστά απασχόλησης είναι πολύ χαμηλά. Θα υποχρεωθούν άραγε και αυτές οι γυναίκες σε κοινωφελή εργασία;

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, TAZ), Deutsche Welle

Σχόλια