Οκτώ τροπολογίες κατά Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν από αμερικανούς βουλευτές στον προϋπολογισμό Άμυνας 2022

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA) ανέφερε την Τετάρτη ότι οι Αντιπρόσωποι των ΗΠΑ προτείνουν οκτώ τροποποιήσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας στο Νόμο για το Εθνικό Αμυντικό Οικονομικό Έτος 2022 (H.R.4350)

Μια πρόταση με επικεφαλής τον Δημοκρατικό Μπραντ Σέρμαν ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να αποκλείσει όπλα και βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν, μια άλλη στρέφεται κατά της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας 

Μια τρίτη πρόταση με επικεφαλής τον Δημοκρατικό Τόνι Καρντένας, απαιτεί αναφορά από τον Υπουργό Άμυνας για τα αμερικανικά υλικά που βρέθηκαν σε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar που αναπτύχθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν, στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και αξιολόγηση πιθανών παραβιάσεων του νόμου ελέγχου των εξαγωγών όπλων. 

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar κατασκευάζονται από την ιδιωτική τουρκική εταιρεία Baykar, την οποία διαχειρίζεται ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Selçuk Bayraktar. Πάνω από 170 μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων γερουσιαστών, εξέδωσαν επιστολή νωρίτερα φέτος, ζητώντας από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να θεωρήσει την Τουρκία υπεύθυνη για τη «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη «δημοκρατική οπισθοδρόμηση». 

Υπήρξαν πολλές καταδίκες της Τουρκίας που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο τα τελευταία χρόνια που αντικατοπτρίζουν ένα ισχυρό "αντιερντογάν" κλίμα και τις πολιτικές και παρεμβάσεις της Άγκυρας κατά των Κούρδων της Συρίας καθώς και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η ANCA παρουσιάζει τις οκτώ τροπολογίες μαζί με τους βασικούς εισγηγητές τους ως εξής: 

Τροπολογία #90-Αντιπρόσωπος Jackie Speier (D-CA): Απαγορεύει τη μεταφορά βοήθειας ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν. 

 Τροπολογία #122-Αντιπρόσωπος Frank Pallone (D-NJ): Παρακρατεί τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν μέσω του προγράμματος 333 Building Partner Capacity Program. 

Τροπολογία #123-Αντιπρόσωπος Frank Pallone (D-NJ): Απαιτείται έκθεση από τον Υπουργό Άμυνας, σε συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών, που αφορά τους ισχυρισμούς ότι ορισμένες μονάδες ξένων χωρών που έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας σύμφωνα με το άρθρο 333 του τίτλος 10, USC μπορεί επίσης να έχει διαπράξει κατάφωρη παραβίαση διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν ή κατά τη λήψη της βοήθειας ασφαλείας των ΗΠΑ. Αυτή η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης συστάσεις για τη βελτίωση της κατάρτισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόσθετα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την πρόληψη τέτοιων παραβιάσεων. 

Τροπολογία #408-Αναπληρωτής David Valadao (R-CA) / Rep. Brad Sherman (D-CA): Απαιτείται έκθεση εντός 180 ημερών για όλα τα προγράμματα ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας των ΗΠΑ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένης ανάλυσης της αποτελεσματικότητας προγράμματα και τυχόν σχέδια για μελλοντική βοήθεια. 

Τροπολογία #560-Αντιπρόσωπος Adam Schiff (D-CA) / Rep. Tony Cardenas (D-CA): Εκφράζει την αίσθηση του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να επιστρέψει αμέσως όλους τους Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου και αιχμαλώτους πολίτες. Καλεί επίσης τη διοίκηση να συνεργαστεί με τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ άλλων μέσω της ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, για να καταστήσει σαφή τη σημασία της τήρησης των υποχρεώσεών τους βάσει της δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου και του διεθνούς δικαίου για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων πολέμου και αιχμαλώτων πολιτών.


  Τροπολογία #579-Αντιπρόσωπος Dina Titus (D-NV): Απαιτείται έκθεση του Υπουργού Εξωτερικών για τις δραστηριότητες της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων (AKA Bozkurtlar & ülkü Ocaklari) που διεξάγονται κατά των αμερικανικών συμφερόντων, συμμάχων και διεθνών εταίρων, συμπεριλαμβανομένης επανεξέτασης των κριτηρίων που πληρούνται για τον χαρακτηρισμό ως ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης. 


Τροπολογία #586-Αντιπρόσωπος Tony Cardenas (D-CA): Απαιτείται μια αναφορά από τον Υπουργό Άμυνας για τα αμερικανικά υλικά που βρέθηκαν στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar που αναπτύχθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ και μια αξιολόγηση πιθανών παραβιάσεων του νόμου περί ελέγχου εξαγωγής όπλων.

ahvalnews

Σχόλια