Μελέτη σε 1 εκατ. άτομα στο Η.Β : Ο εμβολιασμός μειώνει στο ήμισυ τον κίνδυνο μακροχρόνιου CΟVID-19...


Τα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά του Covid-19, φαίνεται να έχουν πολύ μικρότερη

πιθανότητα να αναπτύξουν μακροχρόνιο Covid από τα μη εμβολιασμένα άτομα, ακόμη και όταν προσβάλλονται από τον κορονοϊό, έδειξε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. 


 

Μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου, σε πάνω από 1εκατ. άτομα, "Risk factors and disease profile of post-vaccination SARS-CoV-2 infection in UK users of the COVID Symptom)", δείχνει ότι τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2 μετά από 1 ή 2 δόσεις εμβολίου είχαν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες σοβαρής νόσου, νοσηλείας ή ανάπτυξης μακράς COVID από τα μη εμβολιασμένα άτομα.

Η έρευνα είναι από τις πρώτες αποδείξεις ότι η ανοσοποίηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μακροχρόνιας Covid ακόμη και όταν συμβεί μια σημαντική μόλυνση. Ήδη, οι ερευνητές είχαν πει ότι με την πρόληψη κατά των λοιμώξεων, τα εμβόλια θα μείωναν τον αριθμό των περιπτώσεων μακροχρόνιου Covid, αλλά δεν ήταν σαφές ποιος θα ήταν ο κίνδυνος για τα άτομα που εξακολουθούν να μολύνονται μετά τον εμβολιασμό. 

«Διαπιστώσαμε ότι οι πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων για 28 ημέρες ή περισσότερο μετά τη μόλυνση μετά τον εμβολιασμό μειώθηκαν κατά το ήμισυ, έχοντας δύο δόσεις εμβολίου», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases. «Αυτό το αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος μακροχρόνιας Covid μειώνεται σε άτομα που έχουν λάβει διπλό εμβολιασμό, εάν λάβουμε υπόψη τον ήδη τεκμηριωμένο μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης συνολικά» 

Τα μακροχρόνια ευρήματα του Covid προήλθαν από την έρευνα που εξέτασε ευρύτερα τις πρωτοποριακές λοιμώξεις - διερευνώντας, για παράδειγμα, ποιες ομάδες ατόμων κινδύνευαν από τέτοιες περιπτώσεις. Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα που υποβλήθηκαν από εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο που χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική εφαρμογή Covid Symptom Study. 

 Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εγκρίνει τρία εμβόλια: αυτά που αναπτύχθηκαν από τη Moderna, την Pfizer-BioNTech και την Oxford-AstraZeneca, τα οποία είναι όλα σχήματα δύο δόσεων. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν έχει εγκρίνει το πλάνο AstraZeneca, αλλά έχει πράσινο φως ενός εμβολίου μιας βολής από την Johnson & Johnson.

Η μελέτη ΕΔΩ

Σχόλια