Η Jerusalem Post ταυτίζει τους τούρκους με τους ναζί και αποκαλύπτει νέα εγκλήματα και εθνοκάθαρση...

Καθώς ο κόσμος επικεντρώθηκε στην κρίση στο Αφγανιστάν, η Τουρκία αυξάνει τις αεροπορικές

επιδρομές της στις μειονότητες των Γιαζίντι στο βόρειο Ιράκ και επιτίθεται σε μαχητές κατά του ISIS στην ανατολική Συρία. 

Η Τουρκία φιλοξενούσε από καιρό μέλη του ISIS και υποστήριζε εξτρεμιστικές τζιχαντιστικές ομάδες στη βόρεια Συρία, όπου τα χρησιμοποιούσε για να καθαρίσει εθνοτικά Κούρδους, Γιαζίντι και άλλες μειονότητες το 2018-2019. Τώρα η Άγκυρα φαίνεται να προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει περιοχές, όπου κάποτε ήταν ενεργό το ISIS και όπου διέπραξε γενοκτονία. Αυτό περιλαμβάνει τη στόχευση της χριστιανικής κοινότητας του Τελ Ταμρ στη Συρία και των κοινοτήτων των Γιαζίντι στο Ιράκ κοντά στο Σιντζάρ. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία έχει στοχοποιήσει εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες, αλλά μάλλον μέρος μιας εκατόχρονης διαδικασίας επιθέσεων εναντίον μειονοτήτων στη χώρα και την περιοχή από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ο τελευταίος γύρος επιθέσεων ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και συνέπεσε με την προσοχή της Αμερικής και του κόσμου στην Καμπούλ. Η Τουρκία σκότωσε τέσσερις υγειονομικούς εργαζόμενους σε αεροπορικές επιδρομές στο Σιντζάρ, σύμφωνα με το Rudaw. Στόχευσε μια κλινική στις επιθέσεις της και επίσης ισχυρίστηκε ότι στοχεύει σε «τρομοκράτες», που είναι η ετικέτα που δίνει στους ντόπιους ακτιβιστές των Γιαζίντι ευθυγραμμισμένους με τις Μονάδες Αντίστασης Σιντζάρ ή το YBS. Πρόκειται για μέλη της μειονότητας των Γιαζίντι που επέζησαν από τη γενοκτονία του ISIS το 2014 και δημιούργησαν ένοπλες μονάδες για να πολεμήσουν τον ISIS και να σώσουν μέλη της κοινότητάς τους. 

Είναι παρόμοιοι με τους Εβραίους αντιστασιακούς που αντιστάθηκαν στους Ναζί στα δάση της Λευκορωσίας. Για την Τουρκία, οι δυνάμεις αντίστασης που πολέμησαν το ISIS είναι «τρομοκράτες» τους οποίους κατηγορούν ότι συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Δεν υπάρχουν στοιχεία από την Τουρκία ή οποιαδήποτε πηγή που να συνδέει αυτές τις μειονότητες των Γιαζίντι με τρομοκρατικές επιθέσεις, οπουδήποτε. Παρ 'όλα αυτά, η Άγκυρα πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στο Σιντζάρ από το 2017, σκοτώνοντας συχνά Κούρδους και Γιαζίντι. Σε μια περίπτωση, πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση με στόχο ανθρώπους που επέστρεφαν από μνημείο γενοκτονίας στο Kocho. 

Ο τελευταίος γύρος επιθέσεων φαίνεται να είναι μέρος μιας προσπάθειας, να διατηρηθούν οι περιοχές του Σιντζάρ ερημωμένες από τους Γιαζίντι και να διασφαλιστεί ότι η γενοκτονία που διέπραξε το ISIS έχει τη μακροπρόθεσμη επίδραση να καθαρίσει εθνοτικά τους Γιαζίντι.. Οι Γιαζίντι που έφυγαν το 2014 και οι περισσότεροι δεν επέστρεψαν και αντ 'αυτού ζουν σε στρατόπεδα προσφύγων και εκτοπισμένων. Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «γνωρίζει τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τις τουρκικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ. Επαναβεβαιώνουμε την άποψή μας ότι η στρατιωτική δράση στο Ιράκ θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία του Ιράκ »

Φαίνεται ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά την επιτυχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν στην απομάκρυνση των ΗΠΑ και πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει το ίδιο πράγμα στη Συρία. Η Άγκυρα είχε ωθήσει την κυβέρνηση Τραμπ να αποσυρθεί από την ανατολική Συρία, όπου οι ΗΠΑ υποστήριξαν το SDF στη μάχη εναντίον του ISIS. Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι θα αναλάβει τις κουρδικές περιοχές με την αποχώρηση των ΗΠΑ. Στο Αφρίν το 2018, η Τουρκία απέδειξε πώς θα διαχειριζόταν αυτές τις περιοχές, καθαρίζοντας εθνοτικά 160.000 ανθρώπους και έφερε εποίκους από άλλα μέρη της Συρίας για να αλλάξει το δημογραφικό. Όταν ο Τραμπ διέταξε μερική απόσυρση των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2019, η Τουρκία έκανε το ίδιο πράγμα στη Σερεκανίγιε, διώχνοντας περίπου 200.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους. Στη συνέχεια, η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν μια συμφωνία για τον διαχωρισμό των περιοχών που είχαν οι ΗΠΑ και οι SDF.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι να κάνει τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την ανατολική Συρία και να παραδώσουν την περιοχή σε ομάδες που συμπαθούν τους εξτρεμιστές όπως οι Ταλιμπάν, όπως έκανε στο Αφρίν και το Ιντλίμπ. Η Άγκυρα έχει στείλει θετικά μηνύματα προς τους Ταλιμπάν και οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία εξτρεμιστικές ομάδες όπως η Ahrar al-Sharaqiya, τις οποίες οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στα τέλη Ιουλίου, ασκούν θηριωδίες παρόμοιες με τους Ταλιμπάν στη βόρεια Συρία 

Η Τουρκία έχει επίσης προσεγγίσει τα ΗΑΕ και άλλες χώρες, πιθανώς προσπαθώντας να χαράξει το δρόμο προς μια μετα-αμερικανική Μέση Ανατολή όπου η Άγκυρα σκοπεύει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλα κράτη. Η Άγκυρα έχει αλλάξει τακτική στην αντιμετώπιση των ΗΑΕ, της Αιγύπτου και άλλων χωρών, στην προσπάθεια να συνεργαστεί μαζί τους για να συζητήσει θέματα όπως η Λιβύη και το Ιράκ. Η Τουρκία είναι βασικός σύμμαχος του Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί τους Ταλιμπάν. Οι αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και οι επιθέσεις πυροβολικού στη Συρία φαίνεται να συνδέονται με μια μεγαλύτερη περιφερειακή ώθηση...

jpost.com

Υ.Γ

Το ερώτημα είναι γιατί αυτά τα ρεπορτάζ τα βλέπουμε στην Τζερούσαλιμ Πόστ και όχι σε ελληνικά ΜΜΕ....


Σχόλια