Κρατείται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης-Διάβημα ΥΠΕΞ-Απελάθηκε πριν λίγο


Μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο οι αστυνομικοί δεν τον άφησαν να περάσει στη χώρα και τον οδήγησαν σε ένα χώρο όπου του δήλωσαν πως δεν μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του - Του πήραν και το κινητό

Κρατείται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το efxinospontos.gr, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος προγραμμάτιζε να επισκεφθεί την Παναγία Σουμελά στο όρος Μελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, συμμετέχοντας στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.

 Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της ΠΟΕ, ξεκίνησε από την Αθήνα την Παρασκευή το πρωί 13 Αυγούστου 2021 με πτήση των τουρκικών αερογραμμών από την Αθήνα για την Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια επρόκειτο να μεταβεί στην Τραπεζούντα για να πάρει μέρος στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία την Κυριακή 15 Αυγούστου 2021, στην Παναγία Σουμελά στο όρος Μελά στην Ματσούκα του Πόντου.

Οπως έγραψε το efxinospontos.gr, μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης οι Τούρκοι αστυνομικοί δεν τον άφησαν να περάσει στη χώρα και τον οδήγησαν σε ένα χώρο όπου του δήλωσαν πως δεν μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του. Του ζήτησαν να υπογράψει διάφορα έγγραφα και των ενημέρωσαν πως θα του πάρουν και το κινητό τηλέφωνο. Το Site efxinospontos.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργο Βαρυθυμιάδη, ο οποίος δήλωσε πως κρατείται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και δεν τον αφήνουν να συνεχίσει το ταξίδι. Ενημερώθηκε το Ελληνικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης, για το συγκεκριμένο περιστατικό. 

Είναι χαρακτηριστικό πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε για το ταξίδι που προγραμματίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕ για να συμμετάσχει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, όπως έκανε και στα προηγούμενα χρόνια από την πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Για το περιστατικό ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ, Γιώργος Παρχαρίδης, όπως έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο fb ενημέρωσε το ελληνική υπουργείο Εξωτερικών, απαιτώντας τη διευθέτηση του προβλήματος. «Μόλις τώρα πήρα τηλέφωνο τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που κρατείται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους και δεν τον αφήνουν να προχωρήσει για την Τραπεζούντα που ήθελε να παραστεί και να εκπροσωπήσει την Ομοσπονδία στην αρχιερατική λειτουργία στην ιστορική μονή του Πόντου. Πήρα αμέσως τηλέφωνο τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσα και απαίτησα από αυτόν να μεσολαβήσει το υπουργείο Εξωτερικών να μην κρατηθεί ο πρόεδρος. Γνωστός ο πρόεδρος για το θάρρος και την παλληκαριά του, αλλά γνωστοί και οι γείτονες Τούρκοι για τις άδικες και πολλές φορές βάρβαρες ενέργειες που κάνουν».

Διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησε η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα αναφορικά με την «καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργου Βαρυθυμιάδη». 

Η εντολή για το διάβημα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, δόθηκε από τον Νίκο Δένδια.

Οι τουρκικές Αρχές σταμάτησαν τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι προς την Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας όπου την Κυριακή θα γίνει η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Παρέμεινε κρατούμενος ως πρόσωπο ανεπιθύμητο –για άγνωστο ακόμα λόγο–, και τελικά απελάθηκε.

Σχόλια