Θα συνεχίσει η Βόρεια συμμαχία στην κοιλάδα Πανσίρ να είναι η τελευταία αντίσταση στους Ταλιμπάν;

Η κοιλάδα Panjshir (Πανσίρ), περίπου τρεις ώρες με το αυτοκίνητο βόρεια της Καμπούλ, έχει ένα μυθικό αφήγημα στην αφγανική φαντασία. Είναι ένα φυσικό φρούριο, μια μακρά κοιλάδα σε σχήμα λεμονιού που περιβάλλεται από τις τρεις πλευρές από κορυφογραμμές βουνού ύψους 13.000 ποδιών, με μοναδική είσοδο έναν στενό δρόμο σε ένα βαθύ φαράγγι στα νότια, κομμένο από τον ποταμό Panjshir. 

Είναι ένας τόπος εκπληκτικής ομορφιάς, με καταπράσινα χωράφια εκατέρωθεν του ποταμού φορτωμένα με άνθη δέντρα την άνοιξη, ποτισμένα από τα κανάλια. Οι τοίχοι ανάμεσα στα χωράφια, και μερικές φορές τα ίδια τα σπίτια, στηρίζονται με σκουριασμένα μεταλλικά υπολείμματα πολέμου...


Ο πόλεμος έγινε μέρος του Panjshir μετά από επτά αποτυχημένες προσπάθειες των σοβιετικών δυνάμεων να καταλάβουν την κοιλάδα τη δεκαετία του 1980.... Το Πανσίρ επίσης αντιστάθηκε στους Ταλιμπάν στη δεκαετία του 1990. Αυτή την εβδομάδα κέρδισε ένα νέο μετάλλιο τιμής στους μακροχρόνιους πολέμους του Αφγανιστάν, ως η μόνη επαρχία που εξακολουθεί να στέκεται ενάντια στους Ταλιμπάν. 


Ahmad Shah Massoud, the ‘Lion of Panjshir,’ who died in 2001 (photo: Getty)

Ο Αχμάντ Μασούντ, γιος του Αχμάντ Σαχ Μασούντ, του «Λιονταριού του Παντζσίρ», έχει υψώσει τη σημαία του Μετώπου Εθνικής Αντίστασης του Αφγανιστάν εναντίον των Ταλιμπάν. Μαζί του είναι και ο αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της αφγανικής δημοκρατίας μετά την φυγή του Ασράφ Γκάνι από τη χώρα πριν από μια εβδομάδα.

Η περιοχή βόρεια του Πανσίρ είναι μια ορεινή περιοχή με λίγους δρόμους, αλλά οι Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις με τις δυνάμεις της αντίστασης. Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης ένα άλλο πρόβλημα: δεν κυβερνούν με τη συγκατάθεση του Αφγανικού λαού. Από πολλές απόψεις, οι Ταλιμπάν είναι χειρότεροι από την πρώτη φορά και σίγουρα πιο απρόβλεπτοι. Υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές για νεαρές γυναίκες που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και δόθηκαν σε μαχητές ως λάφυρα πολέμου. Αυτό είναι καινούργιο.... Πέρασα πολύ χρόνο στο Αφγανιστάν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης των Ταλιμπάν, και τότε δεν υπήρχαν τέτοιες αναφορές. Είναι μια τακτική που αντιγράφεται από το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τζιχαντιστικές ομάδες που προωθούν την ακραία βία και έχουν άλλη ατζέντα.

Τις πρώτες μπερδεμένες μέρες του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης στο Πανσίρ, δεν είναι σαφές εάν υιοθετούν τη σημαία της δημοκρατίας ή της Βόρειας Συμμαχίας, του συνασπισμού δυνάμεων που πολέμησαν ενάντια στους Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990. Αυτά τα σύμβολα μετράνε. Η Βόρεια Συμμαχία θα μπορούσε να διχάσει καθώς ήταν μια δύναμη που κυριαρχούνταν από τους Τατζίκους. Εάν ο Σάλεχ μπορεί να προωθηθεί ως επικεφαλής ενός ευρύτερου κινήματος υπό την εθνική σημαία του Αφγανιστάν, έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Δεν υπάρχουν αναφορές για απόπειρες των Ταλιμπάν να καταλάβουν την κοιλάδα - ακόμα. Η ομάδα βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση συμβιβασμού. Υπήρξε μια αξιοσημείωτη σειρά συναντήσεων μεταξύ των ηγετών των Ταλιμπάν και των ηγετικών στελεχών της πρώην κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Χαμίντ Καρζάι, προέδρου μέχρι το 2014, και του ηγέτη της ειρηνευτικής διαδικασίας, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, στον οποίο δόθηκε ακόμη η δυνατότητα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πολυτελή κυβέρνησή του -γνωστό παλάτι Sapedar. Έχουν επίσης δημιουργήσει ένα «συμβούλιο συνδιαλλαγής» για να παραδώσει την εξουσία σε μια κυβέρνηση των Ταλιμπάν. 

Αυτό είναι μια μυθοπλασία. Το συμβούλιο δεν έχει καμία εξουσία να παραδώσει και το τρίτο ηγετικό μέλος, ο Γκιουλμπουντίν Χεκματιάρ, ήταν ο ίδιος σύμμαχος των Ταλιμπάν μέχρι το 2016. Το μετριοπαθές πρόσωπο που προσπάθησαν να εκφράσουν οι Ταλιμπάν την περασμένη εβδομάδα, μέσω μιας προφανώς ανοιχτής συνέντευξης Τύπου και χωρίς καταστολή των ξένων μέσων ενημέρωσης, έχει σχεδιαστεί για να προσδώσει νομιμότητα στη διοίκηση. Λαχταρούν τη διεθνή αναγνώριση, η οποία δεν ήρθε όταν ήταν για τελευταία φορά στην εξουσία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατοχή του Panjshir και ο ισχυρισμός του Saleh ότι συνεχίζει την αφγανική δημοκρατία, είναι σημαντικοί. 

Εάν ο Σάλεχ μπορεί να δημιουργήσει υποστήριξη και να πάρει περισσότερα εδάφη, τότε θα ήταν δικαιολογία για τις δυτικές κυβερνήσεις να μην αναγνωρίσουν τους Ταλιμπάν 

Το Τατζικιστάν θα είναι δύσκολο να δώσει απροκάλυπτη υποστήριξη στο Κίνημα Εθνικής Αντίστασης. Η Ρωσία εξακολουθεί να επικαλείται την πολιτική ασφάλειας στην περιοχή και η Ρωσία έχει σηματοδοτήσει ότι θα αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και δεν θα υποστηρίξει τους Panjshiris αυτή τη φορά, παρόλο που υποστήριξαν τον γέροντα Massoud εναντίον των Ταλιμπάν. 

Τα κράτη του Κόλπου - Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία - μαζί με το Πακιστάν και την Κίνα αναμένεται επίσης να αναγνωρίσουν τους Ταλιμπάν μόλις σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτό το ζήτημα θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει μια νέα διεθνή εσφαλμένη πολιτική γραμμή. Η Κίνα έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούσε να σφυρηλατήσει νέους εμπορικούς δρόμους στα βόρεια του Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν έχουν επίσης υποσχεθεί ότι δεν θα επιτρέψουν σε μαχητές Ουιγούρους ασφαλές καταφύγιο. Καθώς οι Ταλιμπάν πηγαίνουν σπίτι με σπίτι με τους καταλόγους των ονομάτων, όσων συνεργάστηκαν με τη δύση και εξέχοντες ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων αρκετοί φοβούνται για τη ζωή τους. Οι λίστες προέρχονται από μια εξελιγμένη επιχείρηση πληροφοριών, η οποία θα μπορούσε να υποδηλώνει στενή συνεργασία με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν, το ISI. Πολλοί Ταλιμπάν μιλούν Πουντζάμπι και Ουρντού, τις γλώσσες του βόρειου Πακιστάν... Υπάρχουν επίσης αναφορές για ορισμένους μαχητές που δεν μιλούν γλώσσες αναγνωρισμένες στην περιοχή της Νότιας Ασίας. 

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι, εκτός από τις κάμερες, υπάρχουν Ταλιμπάν που δεν ακολουθούν το σενάριο όταν πρόκειται για την τρέχουσα επίθεση των "γοητευτικών" αρχηγών τους. Οποιαδήποτε βία και ανταπόδοση θα αυξήσει μόνο την υποστήριξη στην αντίσταση. Παρά το γεγονός ότι οδήγησε την αντίσταση στο βορρά, ο Αχμάντ Μασούντ είπε ότι είναι πρόθυμος να ακούσει τι έχουν να πουν οι Ταλιμπάν και αρκετοί πρεσβύτεροι Πανσισίρι ήρθαν στην Καμπούλ για να συναντήσουν τον Καρζάι και τον Αμπντάλα το Σάββατο. Αλλά ο Μασούντ λέει επίσης ότι μαζεύει όπλα πριν από αυτήν την ημέρα εδώ και χρόνια. Άραγε ο μακρύς πόλεμος στο Αφγανιστάν συνεχίζεται...;

spectator.co.uk

Υ.Γ 

Σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας άρθρα που αναφέρουν ότι... Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν κατευθύνεται για διαπραγματεύσεις στην Πανσίρ, αναμένοντας ότι η επαρχία αυτή του Αφγανιστάν, η οποία προβάλλει αντίσταση στο ισλαμιστικό κίνημα, θα παραδοθεί αμαχητί, δήλωσε μια πηγή των Ταλιμπάν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Η πηγή σημείωσε ότι η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν ταξίδεψε για να έχει συνομιλίες με τον αρχηγό της τοπικής οργάνωσης, Αχμάντ Μασούντ, γιο του Αχμάντ Σαχ Μασούντ, ηγέτη της οργάνωσης «Βόρειας Συμμαχίας», που πολεμούσε τους Ταλιμπάν και δολοφονήθηκε από τρομοκράτες πριν από 20 χρόνια.

 

Σχόλια