Αφγανιστάν: Χάος και σκηνές βίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (βίντεο)

Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να απομακρυνθούν, πριν από την προθεσμία που έχει θέσει ο Αμερικανός

Πρόεδρος στις 31 Αυγούστου για την τελική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν συνεχή προβλήματα για να μπουν στο αεροδρόμιο, ενώ βίντεο και ειδησεογραφικά ρεπορτάζ απεικονίζουν πανδαιμόνιο και περιστατικά βίας έξω από το αεροδρόμιο.

Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ένα από τα αεροπλάνα του απογειώθηκε άδειο επειδή οι άνθρωποι που επρόκειτο να επιβιβαστούν δεν μπορούσαν να μπουν μέσα.

Ο Τζο Μπάιντεν που δέχεται επικρίσεις μετά τις χαοτικές σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί το "τελικό αποτέλεσμα" της επιχείρησης εκκένωσης.

«Αν είχα πει στις 2 ή στις 3 Μαΐου ότι δεν θα φύγουμε, αλλά θα μείνουμε. Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι δεν θα έπρεπε να στείλω πολύ περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις; Η ιδέα να στείλετε τους γιους σας, τις κόρες σας, όπως ο γιος μου στάλθηκε στο Ιράκ, με την πιθανότητα να πεθάνουν. Και για ποιο λόγο; Συνεπώς το μόνο λογικό πράγμα που έπρεπε να κάνω, κατά τη γνώμη μου, ήταν να οργανώσω και να διαθέσω αμερικανικές δυνάμεις με σκοπό την εκκένωση», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Εκατοντάδες άνθρωποι από το Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων πολλές οικογένειες με παιδιά, έφτασαν στη στρατιωτική βάση Ράμσταϊν στηΓερμανία από το Κατάρ.

Η αμερικανική βάση έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και 5.000 άτομα, ενώ κι άλλα αεροπλάνα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, αεροπλάνο που μετέφερε 110 ανθρώπους από το Αφγανιστάν προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση του Τορεχόν ντε Αρντόθ, κοντά στην Μαδρίτη, στην Ισπανία, που αναμένεται να γίνει κέντρο υποδοχής Αφγανών.

euronews.com 

Σχόλια