Χάος στο Αφγανιστάν-Οι ταλιμπάν κατέλαβαν τα πάντα (βίντεο)


Οι εικόνες με τους Ταλιμπάν μέσα στο προεδρικό μέγαρο της Καμπούλ, προκαλούν και πάλι οξεία ανησυχία στην διεθνή κοινότητα.

Ύστερα από δύο δεκαετίες ελέγχουν και πάλι το Αφγανιστάν. Χρειάστηκαν μόλις ένα μήνα για την προέλασή τους από την στιγμή κατά την οποίαν αποχώρησαν οι ξένες δυνάμεις, συναντώντας απειροελάχιστη αντίσταση από τις ντόπιες κρατικές δυνάμεις.

«Νομίζω ότι μία αφγανική περιεκτική κυβέρνηση είναι το ζητούμενο, η θέληση του λαού του Αφγανισταν. Θέλουν αυτήν την κυβέρνηση και κατά συνέπεια είναι μία λαϊκή εξέγερση», υποστηρίζει ο Σουχαΐλ Σαχίν, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Στην ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα, ο Ασράφ Γκανί, που εγκατέλειψε την χώρα επαναλαμβάνει ότι έλαβε την δύσκολη απόφαση να φύγει από την Καμπούλ για να αποτραπεί η αιματοχυσία.

Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και δεκάδες δυτικές κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν σε άμεση εκκένωση των πρεσβειών τους από την Καμπούλ.

Ταυτόχρονα ξεκινά μία νέα στρατιωτική επιχείρηση με πολλαπλούς στόχους.

Η Ουάσινγκτον ανεβάζει τον συνολικό αριθμό της παρουσίας τους στις 6.000 με βασική προτεραιότητα να δημιουργήσει περίμετρο ασφαλείας στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Εκεί βρίσκονται χιλιάδες ξένοι υπήκοοι αλλά και Αφγανοί που σπεύδουν να φύγουν από την χώρα.

Το βράδυ της Κυριακής στην πίστα του αεροδρομίου η κατάσταση ήταν χαώδης με το πλήθος των ανθρώπων, που έψαχναν να βρουν αεροσκάφος να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, ωστόσο οι πτήσεις έχουν διακοπεί.

Οι Ταλιμπάν άρχισαν να εφαρμόζουν ήδη να εφαρμόζουν την σαρία, τον σκληρό ισλαμικό νόμο, με πρώτα θύματα της γυναίκες.

Η κατάσταση δημιουργεί πολλαπλούς κλυδωνισμούς για την ευρύτερη περιοχή εξ ου και αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

Εικόνες χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ...

 


 

Σχόλια