Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται...

Του Κώστα Κουτσοβασίλη*

Βλέποντας και ακούγοντας όλες αυτές τις μέρες, διάφορα φερέφωνα (άσχετοι και συστημικοί) να βρίζουν την Δασική Υπηρεσία, καθώς βρέθηκε ο «αποδιοπομπαίος τράγος» για να καλύψουν την ένδεια και την ανικανότητά τους, θα ήταν ατιμωτικό απέναντι στο επάγγελμά μας, τις σπουδές μας και την αξιοπρέπειά μας, να μην καταθέσουμε την άποψή μας. Ας ανακεφαλαιώσουμε λοιπόν:
1) Οι Δασικές Υπηρεσίας ζήτησαν ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ, για έργα πρόληψης 17 εκ. και έλαβαν ούτε το 10% (1,44) και αυτά τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου ενώ η αντιπυρική περίοδος είχε ξεκινήσει από 1η Μαΐου.
2) Αντίστοιχα για την Πολιτική Προστασία βρέθηκαν άνετα 18 εκατομμύρια και ανέθεσε με κατεπείγουσες διαδικασίες εργασίες στα περιαστικά δάση, η τοπική Αυτοδιοίκηση έλαβε 240 εκατομ. για έργα πρόληψης
Ας μας πουν αυτοί οι ηγέτες της τόπ. αυτοδιοίκησης που μας κουνάνε το δάκτυλο στα ΜΜΕ και τα sosial media τι έχουν προσφέρει στο έργο της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών
3) Ανάλογα με την έκτασή μας έχουμε δίκτυο αντιπυρικών ζωνών μεγαλύτερο από το επιστημονικά αποδεκτό. Αλλά καμμία αντιπυρική ζώνη δεν σβήνει τη φωτιά μόνη της, αν δεν πατήσει ανθρώπινο πόδι πάνω σε αυτή.κατανοητό;
4) Αν και μικρή χώρα έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο εναέριων μέσων...
Ουσιαστικά έχει μετατραπεί η δασοπυρόσβεση σε αεροπυρόσβεση με δυσβάστακτο κόστος για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας..
Αλλά και πάλι τα εναέρια μέσα ενώ βοηθούν παρά πολύ στην καταστολή της φωτιάς, όταν μπορούν να πετάξουν-γιατί πολλές φορές δεν μπορούν-δεν σβήνουν ολοκληρωτικά την φωτιά αν δεν υπάρξει ανθρώπινη παρέμβαση. Έτσι εξηγούνται οι αναζωπυρώσεις.
5) Δεν ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΜΕ εμείς, απλά εφαρμόζουμε αυτά που νομοθετεί η Πολιτεία. Αλλά και πάλι «εμείς φταίμε»
6) Σε αιτήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, για έργα που βοηθούν στην πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, κανένα Δασαρχείο δεν μπορεί να πει όχι. Αυτό είναι ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ.
Μάλιστα η αδειοδότηση δίνεται με την μορφή του κατεπείγοντος.
Όσα ακούγονται είναι ασύστολα ψέμματα και συκοφαντίες.
Είπαμε,βρέθηκε το «εύκολο θύμα»
7) Ενώ σπουδάσαμε τουλάχιστον πέντε
χρόνια το αντικείμενο αυτό,η επιστημονική άποψή μας δεν έχει καμμία βαρύτητα. Αντίθετα σε άλλα ζητήματα όπως π.χ. COVID-19 “οι επιστήμονες ξέρουν»
Ελπίζω στην «συγχώρεσή σας», για όσο «κακό» έχουμε προκαλέσει στο δασικό πλούτο και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας._
 
* Δασολόγος
 

Σχόλια