Ο Γερμανικός τύπος για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα...

Οι απεσταλμένοι γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα αναφέρονται στη δυσαρέσκεια του κόσμου για τη διαχείριση των πυρκαγιών και την απουσία απαραίτητων προληπτικών μέτρων προστασίας. 

Με τίτλους όπως «Εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές»( tagesschau.de), «Με διακοπές ρεύματος αντιμέτωπη η Αθήνα» (Spiegel Online), «Χιλιόμετρα πύρινου τείχους» (Focus) και «Πρωτόγνωρη καταστροφή» (Zeit Online) τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σήμερα στα δεκάδες πύρινα μέτωπα που καίνε μεγάλα τμήματα της Ελλάδας. Με ζωντανές ανταποκρίσεις από την Αθήνα, αλλά και επί τόπου ρεπορτάζ γερμανικά ειδησεογραφικά κανάλια προσπαθούν να μεταφέρουν την εικόνα των καταστροφικών πυρκαγιών, των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων  στο γερμανικό κοινό που βιώνει ένα ιδιαίτερα βροχερό καλοκαίρι με θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς. 

Για ξημέρωμα χωρίς ήλιο έκανε λόγο σε ανταπόκριση από την Αθήνα για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ARD η Νάταλι Αμίρι. Στο ερώτημα αν οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από το πως η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πρωτοφανή αυτή κρίση η ανταποκρίτρια απαντά ότι επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής ο πρωταρχικός στόχος της να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές όπως έγινε μερικά χρόνια πριν στο Μάτι. Την ίδια στιγμή όμως κάνει λόγο για δυσαρέσκεια του κόσμου, ο οποίος λέει, ναι, αποτρέψατε θανάτους, μας προειδοποιείτε εγκαίρως να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας, αλλά μετά απλά παρακολουθείτε τις εξελίξεις, μιας και δεν έχετε λάβει εκ των προτέρων απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αντί το κράτος να επενδύει στην ενίσχυση της αστυνομίας και να υπάρχουν πλήθος αστυνομικοί που δεν κάνουν τίποτα θα ήταν προτιμότερο να ενισχύονταν πυροσβεστική και μέσα πυρόσβεσης.

Όταν ξεσπάσουν πυρκαγιές είναι πια αργά

Ελλάδα, Αττική, πυροσβεστικό αεροσκάφος,

Επενδύθηκαν αρκετά σε μέσα πυρόσβεσης;

Από την πλευρά του ο απεσταλμένος του ειδησεογραφικού καναλιού NTV στην Αθήνα Στέφαν Ρίχτερ δείχνει στους τηλεθεατές τα σύννεφα καπνού να καλύπτουν τον αττικό ουρανό και μεταδίδει ότι οι ελληνικές αρχές προγραμματίζουν στοχευμένες διακοπές ρεύματος για να αποφευχθεί μπλακάουτ, σημειώνοντας ότι μετά τον καύσωνα των 45+ βαθμών έρχονται τώρα ισχυροί άνεμοι. Τέλος εκτιμά ότι πως δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της κατάστασης.

Όσο περνά η ώρα δημοσιεύονται στις ενημερωτικές ιστοσελίδες και τα πρώτα σχόλια για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία. Ενδεικτικό το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο « Απαραίτητη η καλύτερη πρόληψη». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι: «Είναι εύκολο να αποδίδουμε τις δασικές πυρκαγιές στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ισχύει όμως και το αντίθετο. Όσο περισσότερες δασικές εκτάσεις παραδίδονται στις φλόγες τόσο αυξάνεται ο όγκος του διοξειδίου του άνθρακα. Οι πυρκαγιές σε τεράστιες δασικές εκτάσεις χιλιάδες τετραγωνικών χιλιομέτρων σε Ρωσία, Βραζιλία, βόρεια Αμερική και νότια Ευρώπη έχουν επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα. Δυστυχώς όταν το καλοκαίρι ξεσπάσουν πυρκαγιές δεν μπορείς να κάνεις πια και πολλά πράγματα. Το φθινόπωρο το ζήτημα έχει ξεχαστεί τις περισσότερες φορές. Ένα μέτρο για να προστατευθεί, εκτός από δάση και περιουσίες, το κλίμα είναι αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης. Διότι το επόμενο καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών».

Στέφανος Γεωργακόπουλος (ARD, ntv, FAZ, dpa),  dw.com

 

Σχόλια