Ανεξέλεγκτες οι φωτιές σε πολλά μέτωπα -Έφτασαν 83 Γάλλοι πυροσβέστες...αναμένονται 225 πυροσβέστες, 3 Canadair, 2 Αφη από Σουηδία & 3 Ε/Π από Ελβετία

Μια εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της χώρας μας που βρίσκεται σε πύρινο κλοιό εδώ και τρεις ημέρες.

Τα πιο δύσκολα μέτωπα είναι σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία, όπου η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Οι ελπίδες όλων στρέφονται στα εναέρια μέσα που άρχισαν ήδη τις ρίψεις νερού με το πρώτο φως της ημέρας και με στόχο να διασπάσουν το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς. Ωστόσο, σήμερα αναμένονται ισχυροί άνεμοι και η προοπτική εξέλιξής τους προκαλεί εφιάλτη στους επιτελείς της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Η Αττική ζει δραματικές ώρες

Η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χθες το μεσημέρι μαίνεται ανεξέλεγκτα και είναι πλέον μέσα στις Αφίδνες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας πέρασε την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, ενώ από την άλλη πλευρά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στην Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ υπάρχει, πλέον, μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δένδρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να την εμποδίσουν να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι.

Αυτήν την ώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Αφίδνες, όπου καίγονται στον παράδρομο τις εθνικής οδού εγκαταστάσεις, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για καμένα σπίτια. Επίσης, στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει σε μάντρα αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο Κρυονέρι το μέτωπο φουντώνει με κατεύθυνση προς το υδραγωγείο με τους κατοίκους να ανησυχούν για τυχόν προβλήματα υδροδότητησης που θα δυσχεράνει το έργο της κατάσβεσης. Μέσα στη νύχτα η φωτιά έφθασε μέχρι και τις παρυφές της πλατείας, αλλά και στη Δροσοπηγή, ενώ μπήκε και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Τα ξημερώματα η φωτιά πέρασε εκ νέου την Εθνική Οδό, και κατευθύνεται προς τον Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι, όπου στρατιωτικές δυνάμεις ανοίγουν αντιπυρική ζώνη, καθώς απειλούνται σπίτια.

Κλειστή είναι η Εθνική Οδός και στα δύο ρεύματα στην Αθηνών – Λαμίας.

Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, δύο μηνύματα για εκκένωση περιοχών σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο στάλθηκαν μέσω του 112.

Το πρώτο μήνυμα αναφέρει: « Αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα - Νέα Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος - Καπανδριτίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το δεύτερο μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Οικισμό Πευκόφυτου ή τον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Διαταγή εκκένωσης των οικισμών Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Αγ. Στέφανος εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής στις 23:00 μετά από εισήγηση του Διοικητή Αττικής της Πυροσβεστικής Κ. θεοφιλόπουλου.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, εστάλη μήνυμα από 112 στους κατοίκους του Βόθωνα στον Μαραθώνα για μια ακόμη εκκένωση, καλώντας τους πολίτες να κατευθυνθούν προς τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη.

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Εύβοια

Η τεράστια πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια παραμένει ανεξέλεγκτη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα.

Η φωτιά έχει φθάσει στα όρια της Στροφυλιάς και είναι ζήτημα χρόνου να φθάσει σε σπίτια. Πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στο χωριό.

Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά.

Γίνονται προσπάθειες για να σταματήσει μέτωπο που κινείται προς το Μετόχι και το Μαντούδι, ανατολικά και νοτιοανατολικά από την Αγία Άννα.

Κατά πληροφορίες, αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Στην ανατολική πλευρά, όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στον άξονα Σκεπαστή-Αγία Άννα, η φωτιά μπήκε στο χωριό. Άλλο κινήθηκε προς Στροφυλιά και κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση της.

Δόθηκε μάχη για να ανοίξει ο δρόμος από Στροφυλιά προς Αγία Άννα, που είχε κλείσει. Εξασφαλίστηκε διάβαση για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Αντιπυρική ζώνη δημιουργήθηκε γύρω από το χωριό Φαράκλα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ/ 2021 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ/ 2021 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κάτοικοι στην παραλία της Αγίας Άννας απομακρύνθηκαν από την θάλασσα. Αποφασίστηκε να διαμορφωθούν χώροι στο δημαρχείο Μαντουδίου για να φιλοξενηθούν περίπου 150 κάτοικοι που κρίθηκε αναγκαίο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ειδικότερα, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Λιμενικού και ιδιωτών για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων πολιτών από παραλίες της Εύβοιας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Συνολικά, σύμφωνα με το ΛΣ, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 631 πολίτες, από χθες τα μεσάνυχτα έως αυτήν την ώρα. Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι.

Ηλεία: Πολλά πύρινα μέτωπα σε εξέλιξη

Στην προληπτική εκκένωση τεσσάρων κοινοτήτων του δήμου Πύργου (Ηλεία) προχώρησαν οι αρχές, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Κολίρι.

Όπως διευκρίνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Πύργου, ο Γιάννης Αργυρόπουλος, ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων Λαμπέτι, Αμπελώνας, Άγιος Γεώργιος και Κολίρι, ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή του Λάλα, όπου νωρίτερα η φωτιά προκάλεσε ζημιές.

Επίσης, μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και στο μέτωπο που καίει στην περιοχή Μιράκα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας.

Με το πρώτο φως της ημέρας, δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα επιχειρούν στην Αρχαία Ολυμπία, όπου μαίνεται από προχθές η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στην Ηράκλεια.

Εκτός από τα εναέρια μέσα, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και την ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Επίσηε, στην περιοχή βρίσκεται και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο, «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν ο στρατός, η αστυνομία, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Προληπτική εκκένωση στην ανατολική Μάνη

Την προληπτική εκκένωση επτά κοινοτήτων στην ανατολική Μάνη έχει ζητήσει τις τελευταίες ώρες η Πυροσβεστική, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή και η οποία εκδηλώθηκε πριν από τρεις ημέρες στην περιοχή Καστάνια, της Λακωνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έγινε εισήγηση για την εκκένωση των κοινοτήτων Βαθύ, Καμάρες, Κρήνη, Γέρμα, Καρέα, Κρυονέρι και Σκαμνάνι, ενώ νωρίτερα είχε υπάρξει εισήγηση για την προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων, Μυρσίνη, Κονάκια και Σιδηρόκαστρο.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις περιοχές Καστάνια και Καρυούπολη, στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, και στα δύο σημεία επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Φωκίδα: Ανεξέλεγκτη η φωτιά

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στον Δήμο Δωρίδας στη Φωκίδα. Ειδικότερα, ξεκίνησε χθες από το χωριό Ελαία, προχώρησε προς την Καλλιθέα, τον Τολοφώνα και μετά στο χωριό Άγιος Σπυρίδωνας, στον Κορινθιακό Κόλπο. Και τα τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά, ενώ στα τρία από αυτά η φωτιά έφτασε στα σπίτια. Στον Άγιο Σπυρίδωνα πρόλαβαν τη φωτιά πριν μπει στο χωριό.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα δημιουργήθηκε ενιαίο μέτωπο, το οποίο προχώρα πλέον προς Ερατεινή και Πάνορμο.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Η φωτιά πάει όπου θέλει, όποτε θέλει, χωρίς κανείς να μπορεί να τη σταματήσει», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Δωρίδας, Γιώργος Καπεντζώνης.

Ο κ. Καπεντζώνης έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές να ενισχυθούν οι επίγειες αλλά και οι εναέριες δυνάμεις, καθώς όπως ανέφερε, «παλεύουμε με τα νύχια και ό,τι μέσα μπορούμε να βρούμε, καθώς πολλά από αυτά έχουν φύγει για Αθήνα και Εύβοια».

Πυρκαγιά στο Σαραντάπορο Ελασσόνας

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Η πυρκαγιά καίει δασική έκταση, ενώ στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με 6 υδροφόρα οχήματα και 5 πεζοπόρα της Πυροσβεστικής.

Στη μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς συνδράμουν οι Δήμοι Ελασσόνας και Σερβίων Κοζάνης.

Δυνάμεις Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα στην Αττική επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από τις 6:00 κάνουν ρίψεις από αέρος 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν οι 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές επιχειρούν:

  • Στη Βόρεια Εύβοια, 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
  • Στην Αρχαία Ολυμπία, 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός στρατός και η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
  • Στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, σε Καστανιά και Καρυούπολη επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα, και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.
  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Λιμογάρδι Φθιώτιδας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα και 1 Ε/Π.

Ξένη βοήθεια

Ξεκινούν σήμερα οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Σημειώνεται, ότι ήδη στην πυρκαγιά της Αττικής επιχειρούν 40 πυροσβέστες από την Κύπρο και δύο αεροσκάφη στην Κρήτη, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πού θα σταλούν οι 83 Γάλλοι και τα γαλλικά καναντέρ που θα φτάσουν. Επίσης, αναμένονται 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα από τη Ρουμανία, 100 πυροσβέστες από τη Λιθουανία και πεζοπόρο τμήμα, 15 πυροσβέστες από το Ισραήλ, 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, ακόμη ένα καναντέρ από την Κροατία και 3 ελικόπτερα από την Ελβετία.

ΓΓΠΠ: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού για 6 περιφέρειες της Ελλάδας

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται για σήμερα για πολλές περιοχές της Ελλάδας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου)
  • Ακόμη, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας και νήσος Θάσος)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σχόλια