Η Βουλγαρία στέλνει 400-700 στρατιώτες στα ελληνοτουρκικά σύνορα για υποστήριξη των συνοριακών αστυνομικών της...

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι στέλνει εκατοντάδες στρατιώτες στα νότια σύνορά της για να σταματήσουν τη διέλευση μεταναστών από την Τουρκία και την Ελλάδα. 

Το υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας αναφέρει ότι η πίεση στα σύνορά της αυξάνεται. Η Βουλγαρία ανακοίνωσε την Πέμπτη (26 Αυγούστου) ότι, θα στείλει 400 ως 700 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ελλάδα και την Τουρκία, για να υποστηρίξει περίπου 1.000 συνοριακούς αστυνομικούς που έχουν ήδη τοποθετηθεί εκεί. 

Οι χώρες της ΕΕ αναμένουν μια νέα έξοδο από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν από την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου. Η Βουλγαρία, στη νοτιοανατολική γωνία της Ευρώπης, αναμένει ροές μεταναστών να επιχειρήσουν τη διέλευση από την Τουρκία. 

"Η πίεση στα σύνορα της Βουλγαρίας αυξάνεται, πράγμα που απαιτεί από την κυβέρνηση να ενεργήσει και κάνει ακριβώς αυτό", τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Άμυνας Γκεόργκι Παναγιώτοφ. Οι στρατιώτες που αναπτύσσονται "θα πραγματοποιήσουν αποστολή προστασίας", είπε, προσθέτοντας ότι θα είναι διαθέσιμοι για να βοηθήσουν την αστυνομία και τους χωροφύλακες με την "κατασκευή φρακτών και επιτήρησης".

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι ένας αυξημένος αριθμός Αφγανών μεταναστών χωρίς χαρτιά συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα. Σχεδόν 17.000 μετανάστες απεστάλησαν πίσω....

Η Βουλγαρία, το φτωχότερο κράτος της ΕΕ, βρίσκεται σε έναν από τους κύριους δρόμους που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν. Μεταξύ 2013 και 2018 έχτισε ένα συρματόπλεγμα κατά μήκος των 260 χιλιομέτρων των συνόρων του με την Τουρκία, αλλά δεν συντηρήθηκε σωστά και ως εκ τούτου τα σύνορα δεν παρέμειναν εντελώς σφραγισμένα. Τα στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη μετανάστευση (ΔΟΜ) και των εθνικών αρχών δείχνουν ότι υπήρχαν συνολικά 3.111 αφίξεις στη Βουλγαρία (όλες από ξηρά) μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 25 Ιουλίου 2021 - σχεδόν όσες και σε ολόκληρο το περασμένο έτος. 

Στα τέλη Ιουλίου, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ είπε ότι, 590 παράτυποι μετανάστες συνελήφθησαν στη Βουλγαρία και 16.900 επέστρεψαν στις γειτονικές χώρες από τις αρχές του 2021. Ο Ράσκοφ δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι το υπουργείο του παρακολουθεί την κατάσταση στα σύνορα με τη Βουλγαρία και είναι έτοιμο να απαντήσει εγκαίρως εάν η πίεση αυξηθεί δραματικά, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας (novinite.com.)

Σχόλια