Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021

Η UNESCO ζητάει έκθεση από την Τουρκία σχετικά με την κατάσταση της Αγίας Σοφίας μετά την μετατροπή σε τζαμί...

Η ΟΥΝΕΣΚΟ ζήτησε από την Τουρκία να υποβάλει έκθεση έως τον Φεβρουάριο του 2022, σχετικά με την κατάσταση του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας μετά την αλλαγή του σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη...

Η απόφαση, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει την βαθύτατη λύπη της Επιτροπής για την έλλειψη διαλόγου και σχετικής πληροφόρησης των προθέσεων της Τουρκίας, για την αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και τούτο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού.

Εκφράζει ακόμη την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν στον οικουμενικό χαρακτήρα των δυο μνημείων και καλεί την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή η οποία θα αφορά τα δύο μνημεία.

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το να χαρακτηρίσει αυτόν τον καθεδρικό ναό ως τζαμί και ζήτησε από την Τουρκία να παράσχει ενημερωμένη έκθεση έως τον Φεβρουάριο του 2022 σχετικά με την κατάσταση της κατασκευής. 

Στις 10 Ιουλίου 2020, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε εντολή για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς εξετάζει επί του παρόντος τη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO 

Εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν κάνει αρκετά για να διατηρήσει τη διατήρηση της Αγίας Σοφίας,  το μνημείο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σε κίνδυνο ή να αφαιρεθεί εντελώς από τον πολυπόθητο κατάλογο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.