The Economist : Γιατί οι διστακτικοί Γάλλοι ξαφνικά βιάζονται να εμβολιασθούν...

Η απόφαση της Γαλλικής κυβέρνησης να επιτρέψει μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους να εισέρχονται σε εστιατόρια, μπαρ, τρένα και άλλους χώρους έχει προκαλέσει αύξηση των εμβολιασμών. 

Τα ποσοστά εμβολιασμού COVID-19 επιβραδύνονται σε πολλές πλούσιες χώρες. Καθώς εμβολιάζουν περισσότερους από τους πολίτες τους, οι χώρες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν αντίσταση μεταξύ ανθρώπων που είναι λιγότερο σίγουροι για το εμβόλιο.  Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τον Ifop τον Δεκέμβριο ανέφερε ότι ένα αξιοσημείωτο 61% από αυτούς δεν θα εμβολιαζόταν κατά του covid-19 - σε σύγκριση με το 30% στην Αμερική.

Όταν η Γαλλία ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού covid-19 στα τέλη Δεκεμβρίου, η αργή εκκίνησή του δεν προκλήθηκε από διστακτικότητα αλλά από σε θέματα προμήθειας. Όπως και τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα εξαρτάται από τις παραδόσεις που οργανώνονται κεντρικά, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πιστώθηκε με επανειλημμένες καθυστερήσεις.....

Αλλά αυτή η έλλειψη μπορεί να έχει βοηθήσει ακόμη και να πείσει τους Γάλλους ότι ήθελαν τελικά ένα εμβόλιο: το ποσοστό όσων έλεγαν ότι θα εμβολιαστούν αυξήθηκε από 39% το Δεκέμβριο σε 65% τον Μάρτιο. Από τον Μάιο η ΕΕ έχει διευθετήσει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα εφοδιασμού της. Ως αποτέλεσμα, περίπου το 45% των ενηλίκων στην ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένοι και ένα άλλο 19% των ενηλίκων είχαν την πρώτη από τις δύο δόσεις. 

Ο Thierry Breton, ο Ευρωπαίος επίτροπος που είναι υπεύθυνος για τα εμβόλια, δήλωσε στις 10 Ιουλίου ότι υπάρχουν πλέον αρκετές δόσεις για να εμβολιαστεί πλήρως το 70% των ενηλίκων, αλλά ότι ο περιοριστικός παράγοντας είναι τώρα ο δισταγμός. Το συνολικό ποσοστό εμβολιασμού της Γαλλίας είναι παρόμοιο με τον μέσο όρο της ΕΕ. Αλλά από την στιγμή που η παραλλαγή του Δέλτα έφτασε στη Γαλλία τον Απρίλιο - αντιπροσωπεύει περίπου τις μισές νέες μολύνσεις - κατέστη σαφές ότι η χώρα είχε έλλειψη από εμβόλια. 

Ακόμη χειρότερα, μόλις το 55% των Γάλλων εργαζομένων σε γηροκομεία έχουν εμβολιαστεί με μία δόση ή περισσότερο. Ο Olivier Véran, υπουργός Υγείας, λέει ότι η στάση αναμονής στη χώρα ήταν, αν μη τι άλλο, πιο ανησυχητική από τον σκληρό σκεπτικισμό. Στις 12 Ιουλίου ο Εμμανουήλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας, ανακοίνωσε μια ώθηση "à la française" προκειμένου να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να εμβολιασθούν. 

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος που παρακολούθησαν περισσότερα από 22 εκατ. Γάλοι, είπε ότι από τον Αύγουστο άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε εστιατόρια, μπαρ, εμπορικά κέντρα, τρένα και πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. 

 

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή του, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού μέσω του Doctolib, της πιο δημοφιλούς διαδικτυακής πλατφόρμας. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερα ραντεβού μέσω διαδικτύου τις τελευταίες 48 ώρες από ότι τις προηγούμενες 18 ημέρες. Τα τρία πέμπτα των κρατήσεων αφορούσαν άτομα ηλικίας 18 έως 39 ετών. Τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 έχουν δικαίωμα να εμβολιαστούν από τις 15 Ιουνίου.

Ένας αυστηρός Μακρόν είπε επίσης ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για όλους τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και θα τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο. Η απόδειξη πλήρους εμβολιασμού θα γίνεται μέσω του ψηφιακού πιστοποιητικού - το οποίο ισχύει πλέον και σε όλες τις χώρες της ΕΕ - ή θα απαιτείται αρνητική δοκιμή PCR για πρόσβαση σε εστιατόρια και άλλα μέρη για όλα τα άτομα άνω των 12 ετών. Για να σταματήσει τον δισταγμό στο εμβόλιο, τα τεστ PCR της χώρας, ως τώρα ως εναλλακτική λύση αντί του εμβολιασμού, θα υπόκεινται πλέον σε χρέωση, εκτός εάν συνταγογραφηθούν από γιατρό. Περιττό να πούμε ότι η απόφαση του Μακρόν προκάλεσε μια κατακραυγή μεταξύ των Γάλλων σκεπτικιστών κατά των εμβολίων, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για αθέμιτες διακρίσεις και για στέρηση των πολιτικών ελευθεριών....

Το τεράστιο άλμα στις κρατήσεις ραντεβού, ωστόσο, υποδηλώνει ότι, οι διστακτικοί δεν συνέχισαν καθυστερούν όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα αρκετά σοβαρό κίνητρο. Η χάραξη πολιτικής στην "επαναστατική" Γαλλία είναι δύσκολη στις καλύτερες στιγμές. Βρισκόμενοι αντιμέτωποι όμως με την προοπτική στέρησης του αγαπημένου στέικ, ή των διακοπών της οικογένειας το καλοκαίρι στην παραλία...Τι τρόμος...! Σε μια πανδημία, ένα καρότο και ένα μαστίγιο μπορεί να είναι αρκετά, για να αναγκάσουν όλους αλλά και τους πιο διστακτικούς  Γάλλους για να σηκώσουν τελικά τα μανίκια τους.

( The Economist  )

Σχόλια