Εναέρια SARISA φτιαγμένη από ελληνικά χέρια θα παρουσιαστεί στη DEFEA

Ανοίγει τις επόμενες ημέρες τις πύλες της η DEFEA  (www.defea.gr) με πολύ σηναντικές συμμετοχές από πολλές χώρες του πλανήτη.

Παρόλα αυτά το ενδιαφέρον για τις ελληνικές εταιρείες και ειδικά όσες έχουν τολμήσει να δοκιμάσουν σύγχρονες τεχνολογίες και να προσπαθήσουν να παράξουν προϊόν είναι μεγάλο.

Ο χώρος των drones ασφαλώς θα απασχολήσει λόγω της σημαντικής εξέλιξης που έχει επιδείξει η Τουρκία σ΄ αυτόν τον τομέα.

Αναφερθήκαμε στην ελληνική εταιρεία SAS Technology (www.sas-tech.gr) που ανήκει στον όμιλο Spirit World Group (www.spiritworld.gr) του επιχειρηματία Μιχάλη Σπυριδάκου. Στη DEFEA  θα κάνει το ντεμπούτο της έχοντας όμως να παρουσιάσει  πολλαπλά ενδιαφέροντα μοντέλα  μη επανδρωμένων οχημάτων όπως αυτά της σειράς πολυκοπτέρων EMPUSA, καλύπτοντας μια πολύ μεγάλη γκάμα απαιτήσεων που αφορούν τόσο στον στρατιωτικό όσο και στον πολιτικό τομέα.  

 

Το πιο σημαντικό από τα συστήματα  που θα παρουσιάσει  στην DEFEA, είναι  μια  πολυμορφική εναέρια πλατφόρμα με την επωνυμία SARISA  (χωρις να ειναι ομως και το μοναδικο) που η εταιρεία κρατούσε μέχρι τώρα  εκτός δημοσιότητας.

Το MILITAIRE μίλησε με τους υπευθύνους της εταιρείας και εξασφάλισε κάποιες «αποδεσμεύσιμες» πληροφορίες  αφού το σύστημα SARISA  έχει αρκετά στοιχεία και δυνατότητες που οι  υπεύθυνοι της εταιρείας θα ήθελαν για ευνόητους λόγους να μην αποκαλυφθούν ευρέως. 

Πρόκειται για ένα multirotor UAV (ΣμηΕΑ) μεγάλου βάρους απογείωσης (τάξης μεγέθους 60 περίπου κιλών) το μισό περίπου του οποίου είναι διαθέσιμο για να μεταφέρει επιχειρησιακά  φορτία. Η πλατφόρμα φέρει εναλλάξιμους φορείς που επιτρέπουν την γρήγορη μετατροπή της από πολεμική μηχανή που μπορεί να εφοδιαστεί  με ποικιλομορφία οπλικών συστημάτων,   σε εναέρια πλατφόρμα μεταφοράς φορτίων αλλά και σε πλατφόρμα μεταφοράς υγρών φορτίων με δυνατότητα ψεκασμού.

Η μεγάλη καινοτομία συνίσταται στο ότι η SARISA μπορεί να εφοδιαστεί με φορείς οπλικών συστημάτων που διατίθενται σήμερα στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είναι η ρουκέτα Hydra 70, διαμετρήματος 2.75’ που σήμερα φέρεται από  τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache του ΕΣ. H Διαμόρφωση αυτή δίνει ουσιαστικά την δυνατότητα σε κινητές μονάδες να έχουν μαζί τους μέσα που τους εξασφαλίζουν σε σημαντικό βαθμό αυτάρκεια στην απαιτούμενη εγγύς αεροπορική υποστήριξη, που σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να παρασχεθεί μόνο από μονάδες αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Μια SARISSA λοιπόν που μεταφέρεται σε ένα ελαφρύ στρατιωτικό όχημα, μπορεί να εκτελεί διαδοχικές πολεμικές  αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και μέσα σε λίγο χρόνο να αναδιαμορφωθεί για αποστολές ανεφοδιασμού ώστε να μεταφέρει εξοπλισμό σε ένα προωθημένο επιχειρησιακό τμήμα.

Τέτοια ευρηματικά συστήματα μόνο οι γείτονες Τούρκοι μας είχαν συνηθίσει να παρουσιάζουν   τελευταία (αν και τα περισσοτερα δικα τους ειναι τυπου “kamikaze”), κατακλύζοντας τα μέσα ενημέρωσης σε ένα ντελίριο εθνικής αλαζονείας και προσπάθειας δημιουργίας μιας ηγεμονικής εικόνας σε συμπαθούντα  γειτονικά κράτη και εκφοβισμού/τρομοκράτησης  των αντιπάλων της.

Για την πραγματοποίηση των τελικών δοκιμών με ενεργά φορτία η SAS έχει συνάψει μια ενδιαφέρουσα συμφωνία συνεργασίας με τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) που αφορά  τόσο στις δοκιμές του συστήματος SARISA, όσο και για την κατασκευών μικρών πυρομαχικών (MINORDS) για εξοπλισμό μικρότερων πολυκοπτέρων. Επίσης η εταιρεία έχει συνάψει σύμφωνο εμπιστευτικότητας για ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα που αφορούν σε πιθανή συνεργασία με την ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) για την μαζική παραγωγή μη επανδρωμένων οπλικών συστημάτων σαν την SARISA. Τέτοιες συνεργασίες δυναμικών ελληνικών εταιρειών με την κρατική αμυντική βιομηχανία δείχνουν κάποια μεταστροφή κλίματος προς την σωστή κατεύθυνση που γεννά ελπίδες για το μέλλον. Ελπίζουμε μόνο οι διορισμένες διοικήσεις των εταιρειών αυτών, να ξεπεράσουν το γραφειοκρατικό παρελθόν τους και να μπορέσουν να υλοποιήσουν με γρήγορα βήματα τέτοιες υγιείς συνεργασίες.     

 

Μια  ελληνική εταιρεία, δείχνει  πόσα μπορούν να γίνουν στην χώρα μας και από ότι αφήνουν να εννοηθεί οι υπεύθυνοι της εταιρείας, έχουν πολλά ακόμη  τέτοια προγράμματα   έτοιμα να μπουν σε φάση παραγωγής. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η εταιρεία αυτή, έχει μέχρι σήμερα επιτύχει να δημιουργήσει αυτή την εντυπωσιακή γκάμα προϊόντων βασιζόμενη  στις δικές της δυνάμεις, χωρίς ένα ευρώ επιδοτήσεων η ξένων χρηματοδοτήσεων. Αυτή η παράμετρος από μόνη της δείχνει τόσο διαφορετική είναι η προσέγγιση ενός επιχειρηματία που επενδύει τα δικά του χρήματα για να κάνει πραγματικότητα το όραμα του σε αντιδιαστολή με παλιές πρακτικές κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων, που δημιουργήσαν  παρακμή που βιώσαμε στις προηγούμενες δεκαετίες. 

Στη SAS θυμίζουν ότι   “ο Κανάρης δεν είχε ούτε περισσότερο στρατό ούτε περισσότερα χρήματα ούτε περισσότερα όπλα από τον τουρκικό στόλο. Είχε όμως την ευφυία   να χρησιμοποιήσει τα πενιχρά μέσα που διέθετε, με ένα τρόπο ευρηματικό  και σαν αποτέλεσμα μιλάμε μέχρι  σήμερα για το κατόρθωμα της βύθισης της Τουρκικής ναυαρχίδας. Ο Άγγλος ιστορικός Thomas Gordon, σχετικά με την  πυρπόληση της ναυαρχίδας αναφέρει χαρακτηριστικά: «ήταν ένα από τα πιο καταπληκτικά κατορθώματα που αναφέρει η ιστορία» και ο Κανάρης «ο πιο έξοχος εκπρόσωπος του ηρωισμού που η Ελλάδα όλων των εποχών μπορεί να υπερηφανεύεται»  

Αυτό το πνεύμα όπως λένε διέπει την ομάδα της SAS Technology, αφού  η τεχνολογία των μη επανδρωμένων μέσων ήλθε για να αλλάξει δια παντός την τέχνη του πολέμου, αλλά και τον τρόπο που ζούμε γενικότερα. Τα κράτη που θα το αντιληφθούν νωρίτερα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν  αποτελεσματικά εργαλεία για τον σκοπό αυτόν. Οι άλλοι απλώς θα βιώσουν τις συνέπειες της επιλογής τους να τα αγνοήσουν.   militaire.gr

Σχόλια