Νέα μελέτη: Η συχνότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων θρομβώσεων εμβολίων (mRNA & AstraZeneca), πολύ χαμηλότερη από ότι σε άτομα που νόσησαν από COVID-19

Πρόσφατα κοινοποιήθηκε η μελέτη, πραγματικού κόσμου (real-world study), "Thromboembolic Events and Thrombosis With Thrombocytopenia After COVID-19 Infection and Vaccination in Catalonia, Spain, Posted: 20 Jul 2021. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από European Medicines Agency(EMA)

 

Τα δεδομένα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν ως προεκτύπωση στο "The Lancet . Σε πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα αξιολόγησαν τα ποσοστά εμφάνισης διαταραχών πήξης του αίματος του θρομβοεμβολισμού και της θρομβοπενίας, συμπεριλαμβανομένης της πολύ σπάνιας θρόμβωσης με θρομβοκυτταροπενία (TTS), μετά τον εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA (Pfizer-BioNTech) ή Vaxzevria, (Astrazeneca) και το συνέκριναν με τα αναμενόμενα ποσοστά σε έναν γενικό πληθυσμό και σε άτομα με COVID-19. 


 


Τα προφίλ ασφαλείας του Vaxzevria (Astrazeneca) και του εμβολίου με mRNA ήταν παρόμοια και γενικά ευνοϊκά. Πολύ σπάνιες διαταραχές πήξης (TTS) παρατηρήθηκαν και με τα δύο εμβόλια, αλλά ήταν σύμφωνες με αυτό που θα αναμενόταν στον γενικό πληθυσμό και χαμηλότερα από αυτά που είχαν διαγνωστεί με COVID-19

Ο χρόνος παρακολούθησης δεν ήταν επαρκής για την αναφορά ποσοστών μετά από δύο δόσεις Vaxzevria, αν και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά σπάνιων γεγονότων πήξης του αίματος είναι χαμηλότερα μετά από μια δεύτερη δόση.

Ανεξάρτητα από το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, η αύξηση των ποσοστών θρόμβωσης μεταξύ των ατόμων που είχαν μολυνθεί με COVID-19 ήταν πολύ υψηλότερη από ότι μεταξύ των εμβολιασμένων. Τα ποσοστά φλεβικού θρομβοεμβολισμού ήταν οκτώ φορές υψηλότερα μετά τη διάγνωση της λοίμωξης COVID-19 σε σύγκριση με τον αναμενόμενο ρυθμό

Η ανάλυση περιελάμβανε 945.941 εμβολιασμένους με mRNA (778.534 με δύο δόσεις), 426.272 με Vaxzevria, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 27 Δεκεμβρίου 2020 και 19 Μαΐου 2021. Περιλάμβανε επίσης 222.710 συμμετέχοντες με COVID-19 που προσδιορίστηκαν μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου 2020 και 1ης Μαρτίου 2021 και 4.570.149 συμμετέχοντες από τον γενικό πληθυσμό ως της 1ης Ιανουαρίου 2017, από μια βάση δεδομένων δημόσιας υγείας που πραγματοποιήθηκε στην Καταλονία της Ισπανίας. 

Τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με τις πρόσφατες αναφορές Κίτρινης Κάρτας για τα φάρμακα και την υγειονομική περίθαλψη (MHRA), το σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συλλογή και παρακολούθηση πληροφοριών σχετικά με θέματα ασφάλειας, τα οποία δείχνουν επίσης χαμηλά ποσοστά TTS μετά από μια δεύτερη δόση.

Σχόλια