Δυο drone καθοδηγούμενα από GPS, επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο Τζαμού της Ινδίας...

Η κατάθεση των αυτοπτών μαρτύρων επέτρεψε στην Εθνική Υπηρεσία Ερευνών της Ινδίας, να αποτυπώσει τη διαδρομή που ακολούθησαν τα drone που επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο του Τζαμού τον περασμένο μήνα, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση στο News18. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν δύο drone, τα οποία πέταξαν βόρεια του αεροδρομίου, πριν πάρουν μια στροφή 180º και αφού χτύπησαν τον στόχο τους κατευθύνθηκαν πίσω δυτικά, προς την κατεύθυνση των συνόρων Ινδίας-Πακιστάν.

Η ανάλυση έδειξε ότι το εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν το RDX, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο στρατιωτικό εκρηκτικό, που κατευθύνουν την εκρηκτική ενέργεια ώστε να μπορεί να διεισδύσει σε θωράκιση ή σκυρόδεμα. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοιες συσκευές για να επιτεθούν σε πολλούς στόχους από το 2017 - σε μια περίπτωση, απελευθερώνοντας βίντεο από μια επιτυχημένη απεργία σε μια δεξαμενή μάχης M1 Abrams που λειτουργεί από το Ιράκ. «Ο εκρηκτικός μηχανισμός φαίνεται να ήταν μια απλή συσκευή...δήλωσε στρατιωτικός που είναι εξοικειωμένος με την έρευνα. «Μπορείτε εύκολα να τοποθετήσετε συμβατικά πυρομαχικά για τέτοιο ρόλο». 

Παρόλο που δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το πού απογειώθηκαν ή επέστρεψαν τα drone, ένας αξιωματικός του Τζαμού, δήλωσε ότι πολλές προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι παρόμοια drone που χρησιμοποιήθηκαν για να ρίξουν όπλα σε προηγούμενες περιπτώσεις είχαν πετάξει από τοποθεσίες πέρα ​​από τα σύνορα. Το drone, πιθανότατα ήταν καθοδηγούμενο από GPS. 

Η εύρεση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων για τη διαδρομή ενός καθοδηγούμενου από GPS drone, είναι δυνατή μόνο εάν τα στοιχεία του συστήματος πλοήγησης μπορούσαν να ανακτηθούν. Οι δέκτες GPS είναι συστήματα μόνο για λήψη, τα οποία λαμβάνουν σήματα από δορυφόρους καθοδήγησης αλλά δεν μεταδίδουν-εκπέμπουν πληροφορίες. 

«Χωρίς το σύστημα GPS στα χέρια μας», είπε ο αξιωματικός, «δεν υπάρχει τρόπος να πούμε ποια διαδρομή έχει προγραμματιστεί να ακολουθήσει ένα drone ή εάν το μέρος που έπεσαν οι βόμβες ήταν στην πραγματικότητα ο στόχος». «Οι πλήρεις λεπτομέρειες της επίθεσης στο Τζαμού, μπορούν να γίνουν γνωστές μόνο εάν είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε και να συλλάβουμε τα άτομα που εμπλέκονται στην επιχείρηση», είπε.


Σχόλια