ΕΑΒ: ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Doppler… ραντάρ κατά mini-drones: Ζωηρό ενδιαφέρον για την προμήθεια μερικών δεκάδων

Με πολλές επιτυχίες ολοκληρώθηκε η παρουσία της ΕΑΒ στην διεθνή έκθεση DEFEA 2021, αφού μεταξύ άλλων σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας το ραντάρ εντοπισμού μικρών drone ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ-Doppler που έχει αναπτύξει η ΕΑΒ προσέλκυσε το ενδιαφέρον εταιρείας, η οποία εξέφρασε το ενδιαφέρον για την αγορά σημαντικού αριθμού συστημάτων.

Πρόκειται για το ραντάρ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ-Doppler του οποίου η ανάπτυξη ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια και ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την κατασκευή και την ολοκλήρωση των εξαντλητικών ρεαλιστικών δοκιμών στα δύο προβιομηχανικά πρωτότυπα του ραντάρ, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Το ελληνικό ραντάρ εκπέμπει με 500 mw EIRP, γεγονός που το καθιστά μη εντοπίσιμο και δεν χρειάζεται άδεια εκπομπής. Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους αναφορικά με την εκπομπή του, ένα συνηθισμένο κινητό τηλέφωνο εκπέμπει με ισχύ 1.5-2 W δηλαδή έως και τετραπλάσια από την ισχύ του ραντάρ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ-Doppler.

Το εν λόγω ραντάρ έχει δοκιμαστεί και αποδειχτεί ότι μπορεί να εντοπίζει mini drones τύπου DJI Phantom 2, σε αποστάσεις πάνω από 600 μέτρα και ύψος πτήσης κάτω των 30 ποδιών (περίπου 7 μέτρα), αλλά και την κίνηση ανθρώπων εντός βεβαρημένου, και οικοδομημένου περιβάλλοντος. 

Το ελληνικό ραντάρ διαθέτει εξαιρετική διακριτική ικανότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές επιτήρησης, εντοπισμού και αντιμετώπισης drones είτε αυτόνομα, είτε εντός ενός ολοκληρωμένου συστήματος.

Μάλιστα οι μηχανικοί της ΕΑΒ έχουν δοκιμάσει την απόδοση του ραντάρ σε κατοικημένους χώρους και έχουν αποκαλύψει την κίνηση ανθρώπων ακόμα και όταν αυτοί περπατούσαν υπο κάλυψη, κάτω από αντικείμενα, εντός απαιτητικού οικοδομημένου περιβάλλοντος.

Σε πρόσφατη δοκιμή οι μηχανικοί της ΕΑΒ κατάφεραν να εντοπίσουν εντός αστικού περιβάλλοντος micro drone μεγέθους τέσσερις φορές όσο είναι ένα κινητό σε απόσταση 750 μέτρα και σε ύψος από 5 μέχρι 15 μέτρα...


Αυτό επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των Ελλήνων μηχανικών ότι το ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ-Doppler διαθέτει σημαντικές ικανότητες εντοπισμού μικρών στόχων και μεγάλα περιθώρια περεταίρω βελτίωσης ανταποκρινόμενο στις εξελισσόμενες απαιτήσεις.

Το συγκεκριμένο ραντάρ σε συνδυασμό με αριθμό ηλεκτροπτικών αισθητήρων ημέρας/νύκτας ελληνικής κατασκευής, με δυνατότητες αυτόματου εντοπισμού, παρακολούθησης πολλαπλών και αναγνώρισης στόχων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία υποδομών, όπως αεροδρόμια, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού, λιμανιών Υπουργείων κυβερνητικών εγκαταστάσεων και κτιρίων, διυλιστηρίων, αμυντικών βιομηχανιών, στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αεροπορικών βάσεων κλπ.

Το ελληνικό σύστημα μπορεί να ολοκληρωθεί με παρεμβολέα Drones ή σύστημα πυροβόλου-κατευθυνόμενου όπλου ή άλλου τύπου drone για τη κατάρριψη του, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη λύση στον χρήστη του.

Εάν σε όλα αυτά συμπεριλάβουμε και το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος του ελληνικού ραντάρ το οποίο φτάνει στο 60% της αξίας ενός ξένου ανάλογου συστήματος τότε τα τεχνικά, επιχειρησιακά και οικονομικά πλεονεκτήματα θα μπορούσαν να το κατατάξουν σε ένα από τα πλέον cost-effective συστήματα στην κατηγορία την οποία ανήκει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 27 Ιουνίου 2021, πριν από ένα μήνα, δύο mini drones φορτωμένα με εκρηκτικά επιτέθηκαν στην μεγάλη αεροπορική βάση Jammu της Ινδίας στο Jammu Kashmir μόλις 14 χλμ από τα σύνορα με το Πακιστάν.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις τα drone που ήταν σε αυτόνομη αποστολή (πτήση με σύστημα GPS/INS) δεν τα εντόπισε ΚΑΝΕΙΣ, και κατάφεραν να ξεγλιστρήσουν από τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των Ινδών οι οποίοι απλά τα άκουσαν λίγο πριν ρίξουν τα εκρηκτικά στην αεροπορική βάση ουσιαστικά μόλις τα δύο Drones έφτασαν πάνω από την ινδική αεροπορική βάση…

Με απλά λόγια, άγνωστοι (αν και όπως φαίνεται πρόκειται για την τρομοκρατική οργάνωση Lashkar-e-Taiba [LeT] η οποία εδρεύει στο Πακιστάν) κατάφεραν να διεισδύσουν στον ινδικό εναέριο χώρο και να φτάσουν πάνω από το αεροδρόμιο-αεροπορική βάση της πόλης Jammu και να την βομβαρδίσουν.

Κι όλα αυτά χωρίς οι Ινδοί να μπορούν να αντιδράσουν αφού πολύ απλά δεν τα είδαν παρα μόνο την στιγμή που άφηναν το εκρηκτικό τους φορτίο στο χώρο της αεροπορικής βάσης.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι drones που επιχειρούν αυτόνομα και δεν εκπέμπουν δεν μπορεί να εντοπιστούν από άλλα συστήματα όπως δέκτες RF για την ανίχνευση των χειριστηρίων. Αυτό καθιστά απαραίτητη τη χρήση Radar-Doppler για τον καταρχήν εντοπισμό του εχθρικού drone και σε δεύτερη φάση τη καταστολή του. Με απλά λόγια για να αντιμετωπίσεις μία απειλή τύπου drone πρέπει πρώτα να την αποκαλύψεις.

Εφόσον το ενδιαφέρον της εταιρείας για την αγορά δεκάδων ραντάρ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ-Doppler μετουσιωθεί σε παραγγελία, τότε η ΕΑΒ θα μπορεί να έχει ένα σημείο αναφοράς στην διεθνή αγορά για τα συστήματα αυτής της κατηγορίας, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες αγορές εγχώριες και ξένες.

Τέλος σύμφωνα με στελέχη της ΕΑΒ μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου θα έχει ολοκληρωθεί και η ανάπτυξη του έτερου ραντάρ που η εταιρεία αναπτύσσει, του ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Frequency-Modulated Continuous Wave radar (FMCW), το οποίο μπορεί να λειτουργήσει υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και μπορεί να εντοπίσει κινούμενους στόχους. Η εμβέλεια του ελληνικού radar ερεύνης τεχνολογίας FMCW είναι τουλάχιστον 10 χλμ η οποία όμως μπορεί να αυξηθεί έως και 15-20 χλμ εφόσον απαιτηθεί από το χρήστη.

Το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ή να διασυνδεθεί με δικτυακό σύστημα επικοινωνίας επιτρέποντας την διασύνδεση περισσότερων συστημάτων επιτήρησης ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ-FMCW, καθώς και την μετάδοση της εικόνας σε άλλους χρήστες, οπουδήποτε και αυτοί βρίσκονται μέσα από το δίκτυο επικοινωνιών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά αυτό τον τρόπο, αριθμός συστημάτων επιτήρησης ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ μπορούν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο επιτήρησης, καλύπτοντας σημαντική έκταση.


Και τα δύο σύστημα ραντάρ θα είναι διαθέσιμα για επιχειρησιακή αξιοποίηση στα τέλη με αρχές του νέου έτους ενώ οι μηχανικοί της ΕΑΒ ετοιμάζουν και άλλες εκπλήξεις για την ολιστική αντιμετώπιση των απειλών που συνιστούν τα μικρού μεγέθους Drones. Αλλά για αυτό το θέμα θα επανέλθουμε σύντομα...

defence-point.gr

Υ.Γ

Προσωπική δικαίωση για ένα καινοτόμο σύστημα που πολεμήθηκε εντός και εκτός ΕΑΒ...
Ένα προϊόν 100% ελληνικής σχεδίασης & κατασκευής ..
Ένα προϊόν για την ΕΑΒ μετά από 20 χρόνια..

Σχόλια