Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας Ιταλίας για αποτελεσματικότητα εμβολιασμών COVID-19-Προστασία: 88% μόλυνσης, 94% από νοσηλεία & 96% από θάνατο

Εάν οι εμβολιασμοί στον πληθυσμό φτάσουν σε υψηλά επίπεδα κάλυψης, εμφανίζεται το

παράδοξο αποτέλεσμα, όπου ο απόλυτος αριθμός λοιμώξεων, νοσηλείας και θανάτων μπορεί να είναι παρόμοιος μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο, η επίπτωση (κατανοητή ως η αναλογία μεταξύ του αριθμού των περιπτώσεων και του πληθυσμού) είναι περίπου δέκα φορές χαμηλότερη σε εμβολιασμούς από ότι σε μη εμβολιασμένους. Αυτοί οι αριθμοί, εάν διαβαστούν σωστά, επομένως, επιβεβαιώνουν πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός. 

Ο εμβολιασμός COVID-19, όπως συμβαίνει με όλους τους εμβολιασμούς, δεν προστατεύει το 100% των εμβολιασμένων ατόμων. Γνωρίζουμε επί του παρόντος ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19, εάν πραγματοποιηθεί ο πλήρης κύκλος εμβολιασμού, προστατεύει το 88% από τη μόλυνση, το 94% από τη νοσηλεία, το 97% από την εισαγωγή σε εντατική θεραπεία και το 96% από θανατηφόρο έκβαση της νόσου. Επομένως, είναι πιθανό και αναμένεται περιορισμένος αριθμός περιπτώσεων λοίμωξης, εισαγωγής στο νοσοκομείο, εισαγωγών σε εντατική περίθαλψη και θανάτων ακόμη και μεταξύ εμβολιασμένων, σε πολύ χαμηλότερο αριθμό σε σύγκριση με εκείνες που συμβαίνουν μεταξύ μη εμβολιασμένων ατόμων. 

Με την αύξηση της κάλυψης εμβολιασμού, ο αριθμός των περιπτώσεων μειώνεται λόγω της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού: αυτό σημαίνει ότι οι λίγες περιπτώσεις μεταξύ των εμβολιασμένων μπορεί να εμφανίζονται αναλογικά πολυάριθμες. Σε ομάδες πληθυσμού με πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα περισσότερα από τα αναφερόμενα περιστατικά θα μπορούσαν έτσι να εμφανιστούν σε εμβολιασμένα άτομα, μόνο επειδή ο αριθμός του εμβολιασμένου πληθυσμού είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των εμβολιασμένων ατόμων. 

Αυτό είναι ένα πολυαναμενόμενο και γνωστό παράδοξο που πρέπει να αναγνωριστεί προκειμένου να αποφευχθούν ανησυχίες και απώλεια εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό.  

Τα στοιχεία του Italian National Institute of Health (ISS) για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του COVID-19


Συμπτωματική λοίμωξη: 88% [87,9-88,4%] 

• Νοσηλεία: 95% [94,6-95,2%] 

• Είσοδος σε εντατική (ICU): 97% [96,5-98,0%] 

• Θάνατοι : 96% [95,6-96,5%] 

Η Delta (B.1.617.2) αποτελεί το 60% των περιπτώσεων της Ιταλίας.

Στην Ιταλία χρησιμοποιήθηκαν τα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca, and Johnson & Johnson.

Τα στοιχεία της πιο πάνω αναφοράς καλύπτουν το διάστημα 4 Απρ. έως 18 Ιουλ. 2021 

Σχόλια